Через зміну клімату пляжі Кіпру можуть зникнути до 2100 року

Неділя, 30 липня 2023, 04:14

Через зміну клімату пляжі Кіпру можуть зникнути, оскільки підвищення рівня моря та хвильова дія розмивають піщані береги.

Через це до 2100 року 72% пляжів острова можуть зникнуть, пише УНН з посиланням на Phys.org.

Кіпр – третій за величиною острів у Середземному морі, його берегова лінія простягається на 740 км. Про те, що пляжі острова можуть зникнути  повідомляють дослідники Університету Егейського моря в Греції. За їх словами, до 2100 року до 72% пляжів острова можуть перестати існувати.

Дослідники використовували супутникові знімки для вимірювання розмірів 241 незахищеного пляжу, а також створили моделі для прогнозування підвищення рівня моря та ерозійної дії хвиль від штормів за різних кліматичних сценаріїв.

Прогнозується, що екстремальне підвищення рівня моря збільшиться на 60% до 2100 року (до 1,29 м над середнім рівнем моря) порівняно з  рівнем 2000 року, причому найбільша ерозійна дія відбудеться на південному та західному узбережжях. Однак саме вузькі пляжі шириною менш як 50 м потенційно найбільш вразливі до ерозії, причому до 72% з них, згідно з моделлю, до кінця століття постійно зменшаться в ширину щонайменше наполовину.

Згідно з МГЕЗК (Міжурядової групи експертів з питань зміни клімату), зі збільшенням викидів зростає і рівень моря.  На додаток очікується збільшення інтенсивності та частоти прибережних штормів.  Прогнозується, що такі екстремальні події відбуватимуться кожні 9-27 років з 2050 року, але за більш суворих умов частота штормів збільшиться до кожних 2,5-13 років, а після 2100 року вони можуть відбуватися кілька разів на рік.

Дослідники припускають, що такий відступ є проблематичним, оскільки часто туристична інфраструктура будується вздовж узбережжя і може бути остаточно розмита, якщо не будуть введені в дію схеми поповнення пляжів піском з інших територій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: