Поділитись:

У Луцьку Райффайзен банк шукає у своїх клієнтів зв'язки з росією

Вівторок, 25 липня 2023, 16:09
У Луцьку Райффайзен банк шукає у своїх клієнтів зв'язки з росією

В одному з відділень Райффайзен банку у Луцьку почали збирати дані клієнтів про те, чи мають вони зв'язки з громадянами російської федерації.

Про це журналістам сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» повідомили читачі.

До нас в редакцію звернулась лучанка Оксана Клюнтер, яка розповіла, що нещодавно в декількох відділеннях цього банку їй пропонували пройти «ідентифікацію клієнта та опитування на зв'язок з громадянами російської федерації». Жінку це збентежило, тому відповідати на питання представників фінустанови вона відмовилась.

«Колись мені довелось зробити там зарплатну карту, то я користуюсь цим банком. Приходила туди нещодавно у справах і мені працівники запропонували це опитування та сказали, що це не їх ініціатива, а від НБУ, але мені це видалось дивним, тому я відмовилась. Потім у Ковелі мені теж це пропонували», – каже лучанка.

Представниця банку повідомила нашим журналістам, що такі опитування вони проводять для того, щоб актуалізувати дані про своїх клієнтів. Проте на запитання, для чого збирати саме ці дані нам відповісти не змогли.

Ми звернулись за коментарем у Національний банк України, де нам повідомили, що банки здійснюють такі опитування на підставі постанови № 65 від 11 травня 2023 року, яка регулює фінансові операції клієнтів з особами санкційних списків, тому для того, аби такі операції встановити банки й проводять опитування.

«З метою виявлення підконтрольних осіб аналізувати наявні дані/інформацію щодо структури власності, корпоративного управління клієнтів, а також їх ділових зв’язків із санкційними особами, до яких застосовано санкцію “блокування активів у новій редакції” (включаючи власників істотної участі, кінцевих бенефіціарних власників клієнтів суб’єктів реалізації санкцій)», – йдеться у постанові.

Фінансові установи збирають ці дані, а згодом на вимогу Нацбанку передають їх останньому. До цього вони зберігають у самому таки банку, а їх вміст не передають третім особам.

Нагадаємо: Кабінет міністрів України ухвалив рішення про націоналізацію виведеного з ринку «Сенс Банку». Держава в особі Міністерства фінансів придбає банк за 1 гривню.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів