Поділитись:

США не розглядають варіанта перевезення українського зерна морем з військовим супроводом

Вівторок, 18 липня 2023, 10:54
США не розглядають варіанта перевезення українського зерна морем з військовим супроводом

Адміністрація США вважає, що вивезення українського зерна сухопутним шляхом буде менш ефективним, ніж морем у рамках Чорноморської зернової ініціативи, але не розглядає варіанта супроводу вантажних суден військовими кораблями. 

Про це заявив представник американської Ради національної безпеки Джон Кірбі, повідомив «Інтерфакс-Україна».

«Єдиний варіант, який є, – це перевозити сушею, залізницею, вантажним транспортом. Звісно, сушею нині перевозять в Україні все... Це важче, менш ефективно», - сказав він на брифінгу в понеділок, коментуючи запитання про ситуацію з рішенням Росії вийти із «зернової угоди».

Він зазначив, що США докладуть максимум зусиль, щоб допомогти Україні вивозити зерно. Водночас Кірбі визнав, що здійснювати транспортування в обсягах Чорноморської ініціативи буде неможливо.

«Ні, це не стало варіантом, який активно просувається», – сказав Кірбі, відповідаючи на запитання журналіста про можливість вивезення зерна морем у супроводі військових кораблів.

Нагадаємо, Чорноморську зернову ініціативу уклали в Стамбулі 22 липня 2022 року за участю ООН, України, Туреччини та Росії. Її суть – у створенні коридору для вивезення зерна з трьох українських портів: «Чорноморська», «Одеси» та «Південного» в умовах війни Росії проти України. Ініціативу уклали на 120 днів. Дію ініціативи продовжували в листопаді 2022 року на 120 днів, до березня, потім ще двічі на два місяці. Термін дії закінчився 17 липня, і Росія повідомила, що повернеться до її реалізації лише після того, як буде виконана російська частина вимог.

Загалом за час роботи «зернового коридору» з початку серпня 2022 року з України було експортовано 32,75 млн тонн агропродукції. Водночас від початку травня із «зернової угоди» через позицію російської сторони виключено найбільш глибоководний український порт «Південний».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
29 квітня 2024
22 квітня 2024
10 квітня 2024
06 квітня 2024
03 квітня 2024
28 березня 2024
22 березня 2024
18 березня 2024