Поділитись:

Як не підчепити вітрянку: поради волинських медиків

Понеділок, 17 липня 2023, 17:02
Як не підчепити вітрянку: поради волинських медиків

Волинські експерти розповіли, як можна вберегтися від вітряної віспи.

Вітряна віспа (вітрянка) — гостре вірусне захворювання та одна з найпоширеніших інфекцій у світі. За рівнем захворюваності вона поступається лише грипу та іншим гострим респіраторним вірусним інфекціям, –  йдеться у повідомленні пресслужби ДУ «Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

Вітрянкою хворіють не лише діти, а й дорослі, якщо вони не хворіли в дитинстві, не мають щеплення від цієї недуги. 

Вітрянкою краще не хворіти, ось чому:

  • Хоча і у дітей зустрічають тяжкі випадки вітрянки, у дорослих інфекція має більш тяжкий перебіг. Звичайно, що дорослим простіше контролювати себе і не колупати пухирці на шкірі, але терпіти дискомфорт, свербіж також складно. У дорослих частіше буває гарячка, болі в тілі, а кожний десятий випадок вітрянки в дорослих призводить до пневмонії.
  • Вітрянка під час вагітності загрожує і жінці, і плоду. 
  • Є також відкладене в часі ускладнення вітряної віспи – оперізувальний герпес, він же лишай, який може з’явитися через багато років після того, як ви перехворіли на вітрянку. Його викликає той же вірус, що роками залишався в нейронах і згодом активувався. Оперізувальний лишай – це боляче, його складно лікувати. 

 

Чи можна вберегтися від цієї хвороби? 
 

«Так! Для цього треба вакцинуватися!
Особливо жінкам, які не хворіли на вітрянку, але планують вагітність (адже вагітних не щеплюють живими вакцинами).
Щеплення від вітрянки буває планове та екстрене. Планове роблять завчасно, аби не захворіти потім. Екстрене роблять, коли людина вперше в житті контактувала з хворим на вітрянку (наприклад “дитина принесла вітрянку із садочка»). Щеплення, зроблене протягом трьох діб після контакту, розпочне формування імунної відповіді і може встигнути запобігти захворюванню або просто полегшить його перебіг», – йдеться у повідомленні медиків.

У вірусу вітряної віспи досить тривалий період від моменту потрапляння в організм до появи симптомів (так званий інкубаційний період), тому, безпосередньо, вітрянка розпочинається за тиждень-два після зараження. Попереджена імунна система зреагує на неї швидше, ніж якби щеплення не було. 

Для захисту від вітрянки потрібно отримати дві дози вакцини з інтервалом щонайменше в місяць. Вакцинуватися можуть дорослі та діти від 1 року. Щеплення від вітрянки потрібно зробити власним коштом.

Довідково:
На Волині за 6 місяців 2023-го зареєстровано 795 випадків вітряної віспи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів