Поділитись:

Волинські художники розписують столітню церкву на Тернопільщині (відео)

Неділя, 02 липня 2023, 13:40
Волинські художники розписують столітню церкву на Тернопільщині (відео)

У селі Підлісці Кременецького району двоє художників з Волині розписують 110-річну церкву Святого Преображення. На замовлення священника та за кошти парафіян розмальовують половину храму, бо частина роботи виконана іншими майстрами.

Про це йдеться в сюжеті Суспільного.

Художники Ярослав Жупанюк та Сергій Литвин – з Волині: один – з Луцька, інший – з Ковеля. Разом працюють понад 20 років.

Волинські художники розписують столітню церкву на Тернопільщині (відео) 

Художники розповіли, що розмалювали понад десять храмів на Волині, Закарпатті та Рівненщині.

«Художник виражає своє Я, малює від себе, демонструє свій творчий погляд і своє уявлення на все життя та на предмети. Іконопис відрізняється тим, що відображає слово церкви. Він свого тлумачення не повинен виказувати. Творчість тут присутня, але лише в майстерності, в декорі», – каже Ярослав Жупанюк.

Ярослав ЖупанюкЯрослав Жупанюк
 

«Завжди ділимо цю роботу на дві частини, тобто він займається суто іконописом, я займаюся орнаменталістикою. Якщо залишається час, скажімо, потрібно доробити ікони, то я стаю і дописую ікони. Правда, не такої складності, не такого масштабу. Якщо залишаються орнаменти, то разом з Ярославом закінчуємо», – розповів Сергій Литвин.

Сергій ЛитвинСергій Литвин
 

Ярослав розповів про етапи роботи над ескізом: «Були білі стіни. Робиться ескіз фарбами. Потім робиться проєкт кожного орнаменту. Тобто, він в певному масштабі розробляється».

Храм Святого Преображення ПЦУХрам Святого Преображення ПЦУ
 

Художники розмальовують половину храму Святого Преображення, бо частина роботи виконана іншими майстрами. Починають із планування зі священником: обговорюють стиль, символіку та колір ікон.

«Почали ми храм розмальовувати недавно. Хотіли повністю оновити наш храм і зробити його в сучасному стилі», – каже отець Юрій Мазорчук.

Отець Юрій МазорчукОтець Юрій Мазорчук
 

Зі слів священника ПЦУ, храм розписують за кошти парафіян.

«Є перша ікона із зображенням народження Господа нашого Ісуса Христа, а з другої сторони – це народження Пресвятої Богородиці та їхнє Різдво. Будуть Скрижалі Завіту, 10 Заповідей Божих, вигнання Адама із Раю. Про порядок розміщення ми консультуємося з нашим майстром. Потрібно, щоб була створена та атмосфера саме у розписі храму. Тому що це споріднено також із молитвою. Адже те, що зображено на цих іконах – це сенс життя та буття церкви, воно проводить людину до спасіння», – зазначив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів