Вчені відтворили обличчя дівчини, яка померла 1300 років тому (фото)

Четвер, 22 червня 2023, 03:41

Вчені ще 2012 року знайшли скелет 16-річної дівчини, похований на дерев'яному ліжку в Трампінгтоні, графство Кембриджшир, Велика Британія. Проте зараз, за допомогою спеціальної технології реконструкції, вони змогли відтворити обличчя дівчини, яка померла понад 1300 років тому.   

Про це пише WION, пише ТСН.

Художник-криміналіст Г'ю Моррісон створив реконструкцію, використавши дані про розмір черепа молодої жінки та особливості європеоїдної раси.

«Її ліве око було трохи нижче, приблизно на пів сантиметра, ніж праве – це було б досить помітно за життя», – сказав він.

 

Завдяки спеціальному аналізу кісток і зубів дівчини дослідники встановили, що вона народилася поблизу Альп, ймовірно, у південній Німеччині, і потрапила до Кембриджширу після того, як їй виповнилося сім років.

Вчені також встановили, що після переїзду дівчинка змінила своє харчування.

«Тепер ми знаємо, що в її раціоні зменшилась кількість білка, що свідчить про те, що на півдні Німеччини вона їла більше м'яса та молочних продуктів, ніж після прибуття до Трампінгтона», – сказала археологиня Сем Леггетт.

За попередніми аналізами також встановили, що дівчина перед смертю страждала від невідомої хвороби, проте точна причини її смерті поки не встановлена.

 

Це поховання на дерев'яному ліжку є одним із лише 18 виявлених на цей момент у Великій Британії. Леггет каже, що дослідження європейських поховань на ліжках свідчать про переміщення невеликої групи молодих жінок-аристократок з гірської місцевості в континентальній Європі до регіону Кембриджа в третій чверті сьомого століття.

Золотий хрест із гранатами, який був на дівчині, вказує на її аристократичне чи королівське походження та християнську релігію. Жінка могла прибути до Англії як наречена – або приєднатися до чернечого ордену, наприклад, у сусідньому абатстві Елі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: