У Відні відкрився перший у світі біткойн-банк

Неділя, 12 лютого 2017, 20:40

У столиці Австрії Відні офіційно відкрився перший у світі біткойн-банк – "Bitcoin-Bank".

Про це повідомляє Tehnot.

У банку можна здійснити обмін біткойнів на євро і навпаки, проаналізувати будь-які дані щодо криптовалюти тощо.

"Для отримання біткойнів клієнт банку зобов'язаний заздалегідь отримати унікальну біткойн-адресу. Сам банк був створений силами німецького стартапу Bit Services Trust, що просуває технологію blockchain", – йдеться у повідомленні.

Керівництво компанії зазначає, що цифрові валютні операції проходять значно швидше, ніж будь-які інші фінансові операції, оскільки не вимагають посередників.

До слова, перший у світі біткойн-автомат з'явився у Відні в 2014 році, а зараз оплату в криптовалюті приймають 20 різних компаній, у тому числі ресторани, бари, бістро.

ДОВІДКОВО:

Bitcoin — електронна валюта, концепт якої був озвучений 2008 року Сатосі Накамото і представлений ним 2009 року, базується на самоопублікованому документі Сатосі Накамото. Повна капіталізація ринку біткойнів наразі становить 7,865,298,695 USD (5,742,527,794 EUR). Середня ціна одного біткойна на 6 серпня 2016 року — 13755 євро або 573.94 долари США.

Bitcoin не має централізованого управління та емітентів. Транзакції із цифровим підписом між двома вузлами передаються до всіх вузлів peer-to-peer мережі, а самі дані про переміщення коштів зберігаються у розподіленій базі даних. Для запобігання можливості витрачання чужих грошей або використання своїх коштів двічі використовуються криптографічні методи.

BitCoin покладається на криптографічні принципи, щоб створити унікальні, невідтворювані і ділені маркери валюти. Користувачі зберігають криптографічні ключі до своїх власних грошей локально на персональному комп'ютері, і проводять транзакції безпосередньо один з одним через пірингову мережу, перевіряючи за допомогою мережі достовірність грошових переказів. Фізично, кожна монета в системі має свій унікальний ключ.

При здійсненні транзакції користувач додає до монети відкритий ключ адресата і підписує її своїм особистим закритим ключем. Щоб запобігти подвійному списанню однієї монети, всі транзакції транслюються іншим учасникам, а повний список транзакцій в анонімному вигляді зберігається в розподіленій мережі. При кожній новій транзакції ключі перевіряються за списком попередніх транзакцій. Інакше кажучи, BitCoin заснований на записі переміщень грошових коштів з використанням асиметричного шифрування.

Для запобігання багаторазової витрати однієї і тієї ж суми мережа реалізує щось подібне розподіленому серверу часу, використовуючи ідею ланцюжка хешів, кожен з яких обчислюється на базі попереднього. Для зменшення розміру розподіленої мережевої БД використовується деревоподібне хешування.

Наразі кількість монет в обігу системи становить дещо понад 1 млн. Фактично, сьогодні BitCoin — це хмарна мережа розподілених обчислень. Дохід в BitCoin монетизується за рахунок валюти, цінність якої забезпечує електрична енергія і робота процесора. Фактично, номінал однієї монети дорівнює певній кількості процесорного часу. На практиці вартість її визначається співвідношенням біржових пропозиції та попиту, що з певною затримкою впливає на необхідні комп'ютерні ресурси для генерації монети.

У 2016 році юридична компанія Axon Partners стала першою українською компанією, що внесла біткойни в свій статутний капітал.

Джерело: Вікіпедія