Поділитись:

Чи можна у Луцьку безперешкодно потрапити в укриття (фото, відео)

Автор: Максим Косюр |
Середа, 07 червня 2023, 12:29
Чи можна у Луцьку безперешкодно потрапити в укриття (фото, відео)

Нещодавно через падіння уламків ракети у Києві загинула жінка та двоє дітей, а понад десять людей отримали поранення різного ступеню важкості. Вони не змогли потрапити в укриття поліклініки, бо те було зачинене, хоча в середині травня КМВА обіцяла відкрити всі сховища. Наступного дня, 2 червня, поліціянти оголосили підозру 62-річному Віктору Мошкіну, охоронцеві  поліклініки, який не встиг відчинити двері.

Журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» вирішили дізнатися, чи можуть лучани безперешкодно потрапити у міські укриття та в якому вони зараз стані. 

Волинська ОВА третього червня анонсувала повторні перевірки усіх укриттів в області через трагічні події у столиці. Тоді скликали позачергову комісію з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яка вирішила забезпечити цілодобовий доступ населення до укриттів незалежно від форм власності. Інтерактивна карта місць розташування захисних споруд цивільного захисту Волині за старим адміністративним устроєм – за посиланням.

Укриття лабораторного корпусу ВНУ імені Лесі Українки (Банкова, 9)

Захисна споруда в корпусі «С», що на вулиці Банковій, 9, може розмістити близько 800 людей. Завгосп Валентина розповіла, що на початку повномасштабного вторгнення пускали усіх, зараз теж так роблять, адже це безпека. Вона також зауважила, що захисні споруди має кожен корпус, що знаходиться по сусідству. 

Місця для сидінняМісця для сидіння
 

Стільці та питна водаСтільці та питна вода
 

Конкретно їхнє укриття має два виходи, вбиральну, багато місць для сидіння та забезпечене електрикою та водою. Крім того, є й аптечки та усе необхідне пожежне приладдя. 

ВбиральняВбиральня
 

Вогнегасник та аптечкаВогнегасник та аптечка
 

Умови там і справді непогані. Навіть попри те, що ним користують постійно, адже це заклад освіти і студенти щоразу спускаються у безпечне місце. Пані Валентина зауважили, що охочих скористатися укриттям не з-поміж студентів щоразу меншає, бо люди звикають до ситуації та нехтують власною безпекою.

Укриття Волинського обласного драмтеатру (Театральний майдан, 1)

Спершу чоловік на вході драмтеатру відмовився пускати та показувати нам укриття, проте проконсультувавшись з директором закладу, нас таки пустили. Очільник театру Сергій Скулинець показав нам усі закутки укриття та розповів, як його готували з початку великої війни. 

«Ми тут усе вичищали, вивезли гори сміття. Спочатку воно було розраховане десь на 115 людей, а це, самі розумієте, для театру збитково. Ми його збільшили й тепер ту може перебувати 800 осіб. У нас окремі секції для акторів та окремі для відвідувачів», – розповідає пан Скулинець.

Секція для акторівСекція для акторів
 

Місця для сидіння відвідувачівМісця для сидіння відвідувачів
 

Крім того, в укриті працює невеликий театр, де можна проводити вистави, а спеціально для дітей вони закупили солодощі довготривалого зберігання. У захисній споруді є декілька виходів та вентиляція. Відкривають його для усіх жителів та гостей міста, коли лунає сигнал тривоги. 

Сцена театру в укриттіСцена театру в укритті
 

Імпровізована глядацька зала в укриттіІмпровізована глядацька зала в укритті
 

Також працівники розмістили декілька аптечок на території укриття та пожежні стенди з вогнегасниками, інструментами та планами евакуації. 

ТуалетТуалет
 

Пожежний стендПожежний стенд
 

Укриття в багатоквартирному будинку (Винниченка, 25)

Сюди можна потрапити безперешкодно. Коли наш журналіст був на місці, тут не було чергової людини, а металеві двері були відчинені. Спустившись в середину ми помітили багато місць для сидіння та місця, де можна спати. В середині було багато теплих ковдр, стіл та декілька вбиралень. Щоправда, коли ми туди зайшли, то світло було вимкнене. Також на місці є декілька бутлів з питною водою та біблія. 

Місця для сидінняМісця для сидіння
 

Питна вода та місця для лежанняПитна вода та місця для лежання
 

Працівники місцевої кав'ярні розповіли, що не користувались цією захисною спорудою, але за потреби їх туди пускають. З огляду на саме приміщення можемо сказати що воно розраховане приблизно на 100 людей. 

ВбиральняВбиральня
 

БібліяБіблія
 

Укриття на «Електротермометрії» (Ковельська, 40)

Протирадіаційне укриття, що знаходиться на території колишнього заводу «Електротермометрія», будувалось ще за радянських часів. Влада того часу марила ядерною війною, тому на усіх великих підприємствах вони будували дуже міцні бункери. Пан Юрій, працівник заводу, розповів нашим журналістам, що тут є усе необхідне для людей: місця для сидіння, ковдри, туалет, питна вода та сухі харчі, а вміщається там, за словами працівника, близько 1 500 тисячі людей. 

Місця для сидінняМісця для сидіння
 

ЯщикиЯщики
 

Щоправда, приміщення відчиняють за потреби, якщо прийдуть люди, хоча від входу до захисної споруди потрібно трішки пройтися. Черговий охоронець зазначив, що зараз сюди майже не приходять люди, бо звикли до тривог.

«На початку війни ще ходили і дуже часто, то, звичайно, що ми мусили відкривати й запускали, це ж безпека, але з часом людей ставало все менше і менше. Зараз мало хто ходить, бо усі  звикли до тих тривог», – розповідає чоловік.

Дезинфікуючі засобиДезинфікуючі засоби
 

Пожежний куточокПожежний куточок
 

Вхід в укриття подвійний, через масивні свинцеві двері, бо такий не пропускає радіацію. Там є декілька входів та виходів, щонайменше – три, і є своя вентиляція, шахти якої виведені на зовні, їх можна побачити на території заводу. Проте умови в середині сховища залишають бажати кращого, адже туалети там, м'яко кажучи, не з найкращих, сухої їжі практично не лишилося, як і питної води.

РукомийникиРукомийники
 

ТуалетТуалет
 

З усіх укриттів, що ми оглянули, найбільше та найкомфортніше – у драмтеатрі, адже, крім основної захисної функції, тут ще проводять вистави та забезпечили максимально комфортне перебування. Бомбосховище в «Електротермометрії» хоч і найбезпечніше, проте за ним потрібен догляд. Ми помітили, що туалетні кабінки тут в жахливому стані, питної води майже немає, а аптечки лише радянського зразка. Крім того, через сирість та поган вентиляцію приміщення тут розвивається пліснява та грибок. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
25 квітня 2024
22:02
24 квітня 2024