Поділитись:

«Рейдерське захоплення»: у Луцьку суд вирішив долю підвалу на Волі (відео)

П'ятниця, 26 травня 2023, 10:40

Ще з 2021 року мешканці п'ятиповерхівки на проспекті Волі, 15, борються за підвал власного будинку. У червні того ж року туди прийшли невідомі та обмежили доступ до приміщення як самим мешканцям, так і комунальним службам. Як виявилося, ще у 2018-му невідомий чоловік купив невелику нежитлову площу на першому поверсі, отримав дозвіл міста на будівельні роботи на ній та в підвалі, і дивним чином став власником підвалу. Пізніше цей об'єкт декілька разів перепродавали. 25 травня 2023 року відбулось судове засідання, на якому суд вирішив не повертати підвал жителям будинку, а залишити його новій власниці.

Про це у своєму сюжеті інформує ТРК «Аверс» 

Мешканці на проспекті Волі вважають, що відбулося рейдерське захоплення підвалу, і таким чином він тепер у приватній власності. Нова ;господарка переконана, що купила приміщення цілком законно. Один з жителів будинку Олександр Серватович зазначає, що підвал став приватним завдяки підробці документів.

«Люди підмінили документи й зробили рейдерське захоплення. Методом реконструкції приміщення, яке було у їх власності, вони з 16,7 м2 взяли у власність вже 190,2 м2. Вони подали недостовірні документи, «ліві» дані внесли у декларацію про виконання робіт, яких вони не виконали. Пізніше декілька разів об'єкт перепродали, а мешканці багатоповерхівки про це навіть не знали», – каже пан Серватович.

Люди поскаржились у міську раду. Тоді чиновники створили спеціальну комісію, яка визначила, що підвалом заволоділи незаконно. З цим вони чиновники звернулись до правоохоронців.

Учора, 25 травня, відбулось судове засідання, на якому вирішували подальшу долю підвалу. Представник нової власності приміщення Максим Мохнюк каже, що Світлана Ліскова придбала його на законних підставах, і якщо раніше якісь порушення були, то нова вона до цього відношення не має.

«Якщо навіть припустити, що такі факти мали місце, то фактичні порушення посадових осіб на стадії реєстрації декларації наа приміщення попереднім власником Дережуном, не спростовують можливість Ліскової, яка законно придбала приміщення, мирно ним володіти. Якщо декларація зареєстрована – мали проводитись перевірки компетентними органами, якби порушення були допущені, то ці органи мали право не видавати ту декларацію», – зазначає пан Мохнюк.

Максим МохнюкМаксим Мохнюк
 

До слова, на минулих засіданнях виявилось, що пані Світлана гроші на покупку підвалу взяла позику у свого сина, а це, за попередніми даними, 400 тисяч доларів. Таким чином приміщення опинилося в іпотеці. 

Представник мешканців будинку Володимир Мяловіцький нагадав у суді, що приміщення є пам'яткою архітектури, тому приміщення прийняли в експлуатацію всупереч законодавству. 

«Це теж має значення для даної справи, оскільки було порушено закон і прийнято в експлуатацію пам'ятку архітектури місцевого значення всупереч законодавству», – розповів чоловік.

Володимир МяловіцькийВолодимир Мяловіцький
 

Проте у паспорті об'єкта архітектури, зазначив представник нової власниці, нібито, вказано, що там може бути нежитлове приміщення комерційного характеру. 

Суддя Луцького міськрайонного суду Світлана Рудська вирішила залишити підвал у власності пані Ліскової. Мешканці будинку з таким рішенням суду не згодні й подаватимуть апеляцію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів