Поділитись:

Бійці РДК й ЛСР могли відійти до кордону у Бєлгородській області, – ISW

Середа, 24 травня 2023, 10:45
Бійці РДК й ЛСР могли відійти до кордону у Бєлгородській області, – ISW

Бійці «Російського добровольчого корпусу» та Легіону «Свобода Росії» після зіткнення з російськими військами в Бєлгородській області РФ могли відійти ближче до кордону з Україною, припускає американський Інститут вивчення війни.

Про це йдеться у звіті Institute for the Study of War (ISW) за 23 травня, інформує «Українська правда».

22 травня «Російський добровольчий корпус» (РДК) і Легіон «Свобода Росії» (ЛСР), в яких росіяни воюють за Україну, заявив про «звільнення» декількох населених пунктів Бєлгородської області РФ від путінської влади. 

Уже 23 травня російська влада заявила про розгром бійців РДК і ЛСР, яких у Росії називають «диверсантами», і завершення «контртерористичної» операції в Бєлгородській області. Володимир Путін вирішив не проводити екстрене засідання Ради безпеки РФ.

«Російські війська, ймовірно, відтіснили сили РДК і ЛСР щонайменше до прикордонного населеного пункту Козинка, а можливо, і за межі російської території станом на 23 травня. Козинка розташована приблизно за 76 км на південний схід від міста Суми», – йдеться у звіті. 

Російські джерела поширили кадри обстрілу російськими військами позицій транспортних засобів «РДК» і «ЛНР» біля прикордонного пункту пропуску «Козинка» вночі і стверджували, що вранці російські війська відвоювали Козинку і пункт пропуску.

Геолокаційні кадри з російських державних ЗМІ показують пошкоджені і знищені транспортні засоби на пункті пропуску.

Деякі російські джерела стверджували, що сили РДК і ЛСР «окопалися» в церкві в Козинці, але, за попередніми даними, «російські військовослужбовці, ймовірно, вже ввечері витіснили звідти проукраїнські війська». 

Російські джерела стверджують, що сили РФ 23 травня почали зачистку в Козинці та Глотовому (на схід від Козинки). 

На відеозаписах із геолокацією, опублікованих у вівторок, видно наслідки обстрілу Гори Поділ (близько 6 км на північний захід від Козинки) і російську піхоту, яка патрулює між Грайвороном (близько 7 км на північний захід від Козинки) і Горою Поділ.

«Це свідчить про те, що особовий склад РДК і ЛСР більше не займає або ніколи не займав позицій у цьому населеному пункті. Однак неясно, чи захопили РДК і ЛНР якісь населені пункти 22 травня або 23 травня», – пишуть в ISW. 

Російські джерела стверджували, що 23 травня українські сили провели рейди через кордон між Харковом і Бєлгородом, але ISW не знайшла жодних підтверджень того, що ці рейди мали місце. 

За твердженням Легіону «Свобода Росії», 23 травня особовий склад ЛСР і РДК продовжував діяти в Бєлгородській області.

«Російський добровольчий корпус» ввечері також опублікував у телеграмі повідомлення:

«Велике прохання передати генералу Лапіну, який "керує зачисткою", що ми тут неподалік і коли витягнемо БТР, то обов'язково проконтролюємо процес».

Нагадаємо: 22 травня РДК заявив, що виконує бойові завдання на території РФ, а ЛСР закликав жителів прикордонних російських регіонів залишатись вдома і «не чинити опір».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів