Поділитись:

Луцьк приєднується до мережі ЛУН Місто AIR

Вівторок, 23 травня 2023, 13:26
Луцьк приєднується до мережі ЛУН Місто AIR

Лучани зможуть користуватися додатковим каналом інформації про забруднення повітря – ЛУН Місто AIR.

Про це у вівторок, 23 травня, повідомив відділ екології Луцької міської ради.

ЛУН Місто AIR – громадська мережа аналізу якості повітря, створена командами ЛУН Місто та КНУ Шевченка, факультету радіофізики, електроніки та комп'ютерних систем. Місія організації – досліджувати комфорт і якість життя в українських містах та сприяти їх сталому розвитку.

ЛУН Місто AIR розвиває мережу громадського моніторингу повітря понад чотири роки. Зараз мережі є у Вінниці, Львові, Івано-Франківську, Хмельницькому, Тернополі, Ужгороді, Одесі, Чернівцях. До кінця року громадська організація планує покрити мережею всі найбільші міста на заході та в центрі України, а після перемоги – деокуповані території.

Станції моніторингу розроблені завдяки співпраці з науковцями факультету радіофізики, електроніки та комп’ютерних систем Київського національного університету імені Шевченка. Вимірюється забруднення повітря пилом різних за розміром часточок (PM1, PM2.5, PM10), які є наддрібними й тому дуже небезпечними, а також температура повітря, тиск, вологість.

Станції не продаються, а надаються містам безплатно. Безплатним є й обслуговування обладнання.

Дані ЛУН Місто AIR транслюють міжнародні та українські організації, а також офіційний додаток Міндовкілля «ЕкоЗагроза». Після приєднання абонентів у містах Луцької громади дані будуть транслюватись і на міському застосунку «Чисте повітря Луцьк» в реальному часі на інтерактивній карті.

Усі охочі містяни можуть подати заявку на встановлення станцій у себе за вікном. Для цього необхідно подати заявку за посиланням. Також потрібно мати вікно без сітки, розетку недалеко від вікна, Wi-Fi, сучасний гаджет. Стежити  за даними у реальному часі можна на карті https://misto.lun.ua/air та на сервісах партнерів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів