Поділитись:

Нові відтінки смороду у Луцьку: місцеві скаржаться на пивзавод (відео)

Автор: Максим Косюр |
П'ятниця, 19 травня 2023, 12:33
Нові відтінки смороду у Луцьку: місцеві скаржаться на пивзавод (відео)

Луцький пивзавод провів до річки Сапалаївка трубу, з якої витікає дивна речовина білого кольору. Місцеві мешканці скаржаться на різкий запах аміаку від дивних відходів.

Про це журналістам сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» повідомили читачі.

До нас в редакцію звернувся лучанин Тарас Ковальчук, який має гараж неподалік заводу. Чоловік нарікає на те, що пивзавод самовільно вивів трубу та скидає в річку відходи. За його словами, під час того, як біла речовина витікає з труби, довкола стоїть запах аміаку. Охоронниця гаражного кооперативу підтвердила його слова. Жінка каже. що запах схожий на аміак з'являється ввечері.

«Це вже десь три дні його тут чути. Я тут сиджу ввечері й важко дихати стає. Хлопці місцеві теж скаржаться на той запах», – каже жінка.

Стічна труба від пивзаводуСтічна труба від пивзаводу

Директор пивзаводу Максим Голубчик усі звинувачення відкидає. Він каже, що на заводі колись використовували аміак для охолодження, проте вже близько трьох років вони використовують сучасні системи, в які аміак не входить, а станція з ним повністю демонтована. Біла речовина, що витікає з труби, за словами очільника, – пил з дощовою водою.

«Справді, ми його використовували для охолодження продукції, але вже десь три роки відмовились від нього та користуємось сучасними системами, а та станція де був аміак повністю демонтована. У нас на заводі зараз укладають бруківку, тому пил разом з дощовою водою і стікає в річку. На це ми маємо усі дозволи. На місце виїжджала і екологічна служба, і поліція. Ми тоді з ними все з'ясували, я надав усі документи», – зазначає керівник.

Максим Голубчик, директор пивзаводуМаксим Голубчик, директор пивзаводу

У Головному управлінні Національної поліції Волині нам повідомили, що на місце події виїжджала слідчооперативна група, яка провела огляд та опитала директора заводу. Він надав усю дозвільну документацію, тому правопорушення не підтвердилось.

«17 травня надійшов виклик від лучанина про те, що зі стічної труби, яка прокладена в річку Сапалаївка, був присутній запах аміаку. Тоді виїжджала слідчооперативна група і на підприємстві провели огляд та опитали директора. Він надав усю технічну документацію, згідно з якою у річку стікає лише дощова вода, тому інформація не підтвердилася», – кажуть в секторі комунікації.

Очільниця відділу екології Луцької міської ради Оксана Лисак зазначає, що ситуація повністю контрольована й у відділі знайомі з цими скаргами. Вона зазначає, що немає причин для хвилювання, адже біла речовина, що потрапляє в річку – звичайний пил, змішаний із дощовою водою.

«Усе нормально, ми знайомі з цією ситуацією, вони нас попереджували. На заводі укладають бруківку, у них там великий трафік транспорту. Вони укладають ту бруківку, а її треба різати, тому виникає багато пилу. Пройшов дощ, і його змило, це і є та біла речовина. Ми особисто проходили по всіх цехах й додаткових викидів не знайшли», – каже пані Лисак.

Оксана Лисак, очільниця відділу екологіїОксана Лисак, очільниця відділу екології

До того ж, вона зауважила, що пивзавод має усі необхідні дозволи на скидання відходів у річку. Запах схожий на аміак, ймовірно, продукт роботи заводу, адже там виготовляють специфічну продукцію, до складу якої входить брага, хміль та подібні складники. Керівниця відділу екології повідомили, що по усьому місто стоять спеціальні станції, які відслідковують стан повітря. За останніми даними, жодних перевищень понад норму у Луцьку не зафіксовано.

Нагадаємо: у Луцьку продовжує поширюватись сморід через неякісну роботу очисних споруд. Працівники комунального підприємства «Луцькводоканал» нарікають на велику кількість стокових вод із Боратинської та Підгайцівської громад, тому очисна станція в селі Липляни не справляється з такою кількістю відходів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
25 квітня 2024
22:02
24 квітня 2024