Поділитись:

Сморід у Луцьку: в міськраді нарікають на Боратин і Підгайці (фото)

Автор: Максим Косюр |
Четвер, 11 травня 2023, 13:55
Сморід у Луцьку: в міськраді нарікають на Боратин і Підгайці (фото)

У Луцьку продовжує поширюватись сморід через неякісну роботу очисних споруд. Працівники комунального підприємства «Луцькводоканал» нарікають на велику кількість стокових вод із сусідніх громад.

Ситуацію обговорили під час круглого столу з представниками КП «Луцькводоканал» та Підгайцівської та Боратинської громад.

Комунальники зазначають, що влада Боратинської та Підгайцівської громад направляє усі стокові води на очисну станцію в селі Липляни. Вона ж своєю чергою не справляється з такою великою кількістю стоків, тому й не може ефективно очищати воду, через це у Луцьку шириться неприємний запах.

«Загрозлива ситуація виникає через неочищені стоки від них, які у величезних обсягах потрапляють на очисні споруди у селі Липляни, створюючи непомірне навантаження на системи очищення. На додаток – такий підхід порушує законодавчі норми, що регулюють правила очищення і приймання стічних вод», – зазначають на підприємстві.

Очільник комунального підприємства «Луцькводоканал» Віктор Гуменюк розповів, що генеральний план Луцька передбачає очищення до 99 тисяч кубометрів стоків. Проте вони планують реконструкцію споруди, тоді об'єм нечистот, які вона перероблятиме, зменшиться до 70 тисяч кубометрів. Відповідно для забору та очистки стічних вод з інших громад потужностей не вистачить.

Віктор Гуменюк та Ірина ЧебелюкВіктор Гуменюк та Ірина Чебелюк

До того ж, пан Гуменюк зазначив, що при розробці генерального плану не враховувались потреби сусідніх громад, адже ті не надали своїх проєктів розвитку. Тому у Луцьку й не враховували їхні потреби. За словами очільника «Луцькводоканал», з липня підприємство ініціюватиме роботу тільки в межах Луцької громади.

Депутат та заступник сільського голови Підгайцівської сільради Леонід Гроголь повідомив, що вони уже ведуть перемовини з європейськими партнерами, аби побудувати систему водовідведення у громаді.

«Наврядчи вдасться від'єднати міські комунікації від комунікацій нашої громади, адже система дуже щільно переплетена. На цей момент ми ведемо проєкти по залученню європейських коштів для побудови системи водовідведення. Можливо, ми знайдемо вихід, як це об'єднати», – розповів він.

Леонід Гроголь (сидить праворуч)Леонід Гроголь (сидить праворуч)

Очільник КП «Грань» при Боратинській сільській раді Сергій Іллюк розповів, що поки у них немає жодних напрацювань чи обговорень з цього приводу. За його словами, вони тільки починатимуть думати, як розв'язати це питання, адже воно дуже нагальне і часу для цього лишилось мало.

Сергій ІллюкСергій Іллюк

У підсумку всі учасники обговорення зійшлись на тому, що ситуація потребує подальшого обговорення та прийняття спільного рішення, щоб усі мешканці громад лишились задоволеними.

Представники Підгайцівської громадиПредставники Підгайцівської громади

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів