Поділитись:

Заробітки на ностальгії за «совком»: як у Польщі українцям продають товари з російським «душком» (фото)

П'ятниця, 19 травня 2023, 20:04
Заробітки на ностальгії за «совком»: як у Польщі українцям продають товари з російським «душком» (фото)

У країнах Європейського союзу продовжують реалізовувати продукти російських торгових марок. Попри понад рік повномасштабної війни, яку розгорнула Росія, та те, що імпорт таких товарів з-поза меж ЄС заборонений. Щобільше, у Польщі такі товари продають ще й під виглядом української продукції. І роблять це самі ж українці. 

Про це повідомили волиняни, які тимчасово живуть і працюють за кордоном. Тож Центр журналістських розслідувань «Сила правди» з’ясував, як і чому в магазини з українським брендом потрапили товари для тих, хто сумує за «совком».

«Поганий смак»

До Центру журналістських розслідувань «Сила правди» звернулася українка, яка з початку повномасштабної війни мешкає у Польщі. Жінка розповіла, що у магазині під назвою «Український смак», що у Легніці, продають товари з Росії. 

«Раніше не звертала уваги. А це якось купили пряжене молоко, сиджу вдома, п’ю каву і бачу напис «Главторг». Допоможіть розібратися. Це ж ніби російська торгова марка. Я написала їм у соціальних мережах. Вони відповіли: «Так  це російська марка, а виробники німці», – розповідає Аліна Кривов’язюк.

Жінка також додала, що ці магазини – це мережа закладів, а товар з російським душком там не один.

Про мережу магазинів «Український смак» можна довідатися з відкритих джерел. Вона має корпоративний сайт і активно веде сторінки у соціальних мережах.

«Я – магазин, який містить продукти, за якими ти так сумуєш. Продукти, смак яких відправить тебе в подорож ностальгії та змусить відчути справжній український смак»,  йдеться на сайті магазину у розділі «Про нас».

Звідти ж дізнаємося, що «Український смак» з’явився у Польщі у 2013 році, а нині це вже 9 стаціонарних магазинів і 12 торгових точок у восьми містах.

Прямо на сайті мережі можна робити замовлення онлайн і спілкуватися з менеджерами. Асортимент товарів, які нібито мали б вгамувати ностальгію українців у Польщі, направду вражає. М’ясні вироби від фірм «Колбаспром» і «Berger», пельмені «Моя семья», печиво «Zaboday-ka» і «Чай вдвоем», сири від торгових марок «Родная деревня» і «Ulan», помідори мариновані «На посошок».

Заробітки на ностальгії за «совком»: як у Польщі українцям продають товари з російським «душком» (фото) Заробітки на ностальгії за «совком»: як у Польщі українцям продають товари з російським «душком» (фото) Заробітки на ностальгії за «совком»: як у Польщі українцям продають товари з російським «душком» (фото) Заробітки на ностальгії за «совком»: як у Польщі українцям продають товари з російським «душком» (фото) Заробітки на ностальгії за «совком»: як у Польщі українцям продають товари з російським «душком» (фото) Заробітки на ностальгії за «совком»: як у Польщі українцям продають товари з російським «душком» (фото) 

Із соцмереж довідуємося, що мова на етикетках та назви товарів в цих магазинах турбували вихідців з України, які мешкали у Польщі, ще задовго до повномасштабної війни. 

Заробітки на ностальгії за «совком»: як у Польщі українцям продають товари з російським «душком» (фото) 

Після 24 лютого 2022 року ситуація загострилася. Польща відкрила кордон для українців, які тікали від російських окупантів. Кількість переселенців, а відтак і претензій до бізнесу, зросла. Менеджмент змушений був відреагувати. У лютому 2023 року на сторінці «Українського смаку» у Facebook з’явилися спростування.

«На полицях наших магазинів переважна кількість продуктів від українських виробників. Але в ЄС заборонено ввозити з третіх країн деякі харчові продукти. Серед них молочні та м’ясні вироби і багато інших. Тому згущене молоко (якщо воно натуральне), ковбаси, сало, пельмені, сири і т.д. не можна привезти не тільки з України, але й з Росії чи Білорусі. Тому ми співпрацюємо з виробниками в ЄС, які виготовляють товари-аналоги.

Більшість з них знаходяться в Німеччині. Також маємо продукцію з Латвії, Чехії, Молдови та Литви. Однак назви торгових марок трохи спантеличують і вводять в оману, оскільки часто вони є російськими. Це лише тому, що виробники орієнтуються на клієнтів з пострадянських країн», – йдеться у тексті.

Був також жартівливий рілс на цю тему.

«Люди часто запитують в нас, чому ми продаємо російські товари. Тож давайте розберемось чи справді ці товари зроблені в Росії. Наприклад, сир «Сулугуні» виготовлений в Європейському союзі. Ковбаса «Московська» – Німеччина, скандальна ковбаса «Колбаспром» – Німеччина, томати консервовані «Моя семья» – виробник Польща, згущене молоко марки «33 корови» – Німеччина, згущене молоко «Главторг» – виробник Німеччина»

Чому в магазинах з українським брендом з’явилися товари в дусі «совка»

«Сила правди» побувала в двох магазинах мережі у Вроцлаві. Один з них знаходиться в спальному мікрорайоні, а інший в торговому центрі «Арена». 

Заробітки на ностальгії за «совком»: як у Польщі українцям продають товари з російським «душком» (фото) 

– Як можна поспілкуватися з власниками запитуємо у продавчині Тетяни.
– А що вас цікавить? – відповідає.
– Чому ви продаєте російські товари? 
– У нас не продаються російські товари.
– А звідки ці товари?
– Щось робиться в Польщі, щось робиться в Германії. В Германії української мови не знають.
– А російську знають?
– Так, бо їх заставляли вчити. Так і поляки дуже добре розуміють російську мову і не дуже добре розуміють українську, якщо ви не знаєте. Якщо вас щось цікавить, то зайдіть на наш сайт, напишіть і вам дадуть відповідь. 
– А хто є власником цього магазину?
– Я не можу такого казати.
– Хоча б ім’я, як звуть власників?
– Андріана і Артур.

Анна-Андріана Баран і Артур Баран – родом з Тернопільщини, з містечка Скалат. Про це, а також про те, що вони один одному – сестра і брат, «Сила правди» довідалася з соціальних мереж.

Артур та Анна Баран в польських реєстрах зазначені як співвласники фірми «Ukrainski Smak Spolka Cywilna», яка зареєстрована у травні 2022 року. Проте магазини «Український смак», йдеться на сайті, працюють в Польщі з 2013 року. В реєстрах країни знаходимо видаленого приватного підприємця Олега Барана, який офіційно займався магазинами з січня 2014 року. У квітні 2023 його видалили з реєстру.

Заробітки на ностальгії за «совком»: як у Польщі українцям продають товари з російським «душком» (фото) 

Користувачка Анна-Андріана Баран у соціальних мережах спілкується з покупцями магазину. Вона, зокрема, відповідає на коментарі про російські товари на полицях.

Заробітки на ностальгії за «совком»: як у Польщі українцям продають товари з російським «душком» (фото) 

Журналісти сконтактувались зі співвласницею магазину Анною-Андріаною Баран. 

 До нас звертаються ваші покупці. Вони кажуть, що ви продаєте російські товари. Ми бачили офіційну позицію магазину, але вона не відповідає дійсності, адже, наприклад, деякі з цих товарів постачає вам «Siberia Group», одним із засновників якої є росіянин Сергій Ліндт. 

– Жодних продуктів з Росії у нас не було і до війни. Були, чесно кажучи, з Білорусі. Наприклад, ікра «Санта бремор». Це були одиничні продукти, які становили 1-2% нашого асортименту. Звичайно, коли почалась війна, ми також від них відмовились. 

Щодо того, про що ви говорите, то ми вже не працюємо з «Leis» і «SLCO», але ми ще працюємо з «Ulan» (фірми, які утворили холдинг «Siberia Group»– авт.), але вони мають приблизно подібний асортимент. Це є фірми, які існують на німецькому ринку приблизно з 90-х років. Вони відкрили свої торгові марки продуктів, котрі не можна завозити з України, Росії, з третіх країн. Наприклад, згущене молоко виготовляється в Чехії, але вона зроблена для країн колишнього СНГ, тобто для жителів Росії, України, Білорусі, які купують цю продукцію в Євросоюзі. Вони продають цю ж продукцію в Італії, Німеччині, Іспанії, Португалії. Торгові марки з цими назвами: «33 корови», «Главторг» і так далі були створені ще в радянські роки і повинні були нагадувати про ті стандарти Радянського союзу. 

Зараз у зв’язку з війною починають це змінювати. Ковбаси «Колбаспром» вже, наприклад, немає. Вже її випускають під іншими торговими марками. Але ж ви розумієте, що це величезні кошти, тому зробити все одразу не можуть. Всі ці продукти виготовляються на території Євросоюзу (Німеччині, Чехії, Польщі), вони не мають ніякого абсолютно відношення до Росії тому, що вони не створюють робочих місць. 

Я не знаю, хто такий Сергій Ліндт. Я знаю, хто є кінцевим бенефіціаром фірми «Ulan», але поки не можу це розголошувати, бо я не маю дозволу. Люди, які працюють в фірмі «Ulan» вони практично всі з України.

Новий магазин з «перехідними» продуктами

У Вроцлаві переселенець з України Микола, який ремонтує автівки для ЗСУ, звернув увагу журналістів «Сили правди» на те, що мережа «Український смак» не унікальна в прагненні нагодувати українців продуктами російської кухні. Зокрема, він провів для нас «екскурсію» магазином «Best Market», який відкрили у грудні 2022-го. Ось що  довелося побачити на полицях.

Заробітки на ностальгії за «совком»: як у Польщі українцям продають товари з російським «душком» (фото) Заробітки на ностальгії за «совком»: як у Польщі українцям продають товари з російським «душком» (фото) Заробітки на ностальгії за «совком»: як у Польщі українцям продають товари з російським «душком» (фото) Заробітки на ностальгії за «совком»: як у Польщі українцям продають товари з російським «душком» (фото) Заробітки на ностальгії за «совком»: як у Польщі українцям продають товари з російським «душком» (фото) 

Варто зауважити, що українські товари тут, як зрештою і в магазині «Український смак», теж продають. До прикладу, солодощі «Рошен», соуси «Чумак», «Торчин», «Щедро», «Руна», консервації «Верес», пиво «Чернігівське» і «Оболонь» та інші. 

«На полицях у нас є все найкраще і те, чого не вистачає українцям, які живуть у Вроцлаві. Запрошуємо всіх жителів Вроцлава спробувати українські смаколики, – запрошувала до магазину напередодні його відкриття менеджерка Єлизавета Павлова– У нас на полицях багато продуктів з України, але є і з Литви, Молдови, Вірменії та Грузії. Єдине, чого у нас немає, — це продукції з Росії».

Натомість покупці стверджують протилежне. Вони публікують «розпаковки» (опис придбаних товарів, – авт.), де розповідають, що більшість товарів не має нічого спільного з Україною, окрім того, що їх продають українці українцям.

Власники мережі «Best Market» – вихідці з Кіровоградщини, брати Сергій та Роман Колесники. Вони переїхали до Польщі після початку війни Росії проти України, але задовго до повномасштабного вторгнення. Починали свій шлях з нуля, але збудували потужну мережу. Восени 2018-го зареєстрували компанію «Snacks and dried Fish», яка стала основою мережі «Best Market», а влітку 2022-го вони придбали польську частину бізнесу доставки їжі «Goodex».

Заробітки на ностальгії за «совком»: як у Польщі українцям продають товари з російським «душком» (фото) 

За три дні до повномасштабної війни у YouTube опублікували майже годинне інтерв’ю з братами, де вони розповіли про становлення і філософію власного бізнесу. 

Зокрема, на запитання про покупців Сергій Колесник відповів, що понад половина з них це – українці. Крім того, частина постійних клієнтів  поціновувачі халяльних і кошерних продуктів. 

«Ми інтерпретуємо себе як склеп (магазин,  авт) продуктів з цілого світу. Є поляки, є українці, а є й інші народи. Ми вважаємо, що розділяти це неправильно»,  каже Сергій Колесник.

Сергій та Роман Колесники. Скріншот відео з YouTube-каналу «TransferGo Ukraine»Сергій та Роман Колесники. Скріншот відео з YouTube-каналу «TransferGo Ukraine»
 

Журналісти апитали у Сергія Колесника про те, чому в їхніх магазинах російські товари видають за продукти з України.

– Люди нарікають на те, що у вас в асортименті товари з російськими назвами, від російських торгових марок, від зареєстрованих у Німеччині росіянами виробників. Йдеться про «Lackmann Food Group» і «Siberia Group», наприклад.

 На щастя у нас немає товарів з Росії від слова взагалі,  стверджує співвласник бізнесу. – Такі торгові марки, як ви кажете, були зареєстровані багато років тому в Німеччині. У нас є певна кількість таких марок, але тільки на період переходу до свого виробництва. Перед впровадженням таких торгових марок наші менеджери перевіряли чи ВЕТ номер працює як виробництво в ЄС і тільки потім ми їх брали. Можу сказати, що якась кількість є таких товарів але в матриці продажу на осінь їх немає. Буде тільки товар від партнерів з Європи і України. 

– Але станом на зараз у вас на поличках є чимало товарів від компанії «Lackmann Food Group», наприклад. Ви плануєте виключати їх із асортименту?

 Так, це і є ті перехідні товари. Ми їх вже виключили. Але перехідний період до осені. Боремося з тим, щоб улюблені продукти з дому були доступні завжди, але як бачите Польща закручує гайки і навіть заборонила імпорт.

Російські німці з універсальними продуктами для радянського люду

Хто ж постачає «перехідні продукти» в «українські» магазини в Польщі? На товарах й справді нанесено штрих-коди європейських держав. Однак в YouTube, наприклад, ковбаси «Berger» рекламують як російські.

Правовласник торгової марки «Berger» в Росії – мешканка Омська Тетяна СеребряковаПравовласник торгової марки «Berger» в Росії – мешканка Омська Тетяна Серебрякова
 

Більшість консервації, м’ясних виробів, напівфабрикатів, деяке печиво на полицях магазинів «Ukrainski smak» і «Best Market» з’явилося завдяки німецьким оптовим компаніям «Siberia Group» та «Lackmann Food Group».

«Siberia Group» – це холдинг компаній «Ulan», «Leis» і «SLCO», які зокрема займаються постачанням товарів з країн пострадянського простору у європейські магазини. У цьому можна переконатись, ознайомившись з корпоративним сайтом холдингу

Згідно з інформацією з недержавних реєстрів Німеччини, виконавчими директорами холдингу є етнічні росіяни Сергій Ліндт, Костянтин Леіс і Денис Півцаєв.

Заробітки на ностальгії за «совком»: як у Польщі українцям продають товари з російським «душком» (фото) 

Засновником і керівником «SLCO» є росіянин за походженням Сергій Ліндт.

«У 1998 році молодий бізнесмен Сергій Ліндт загорівся мрією привезти в Німеччину продукцію з рідних країн і створив основу компанії SLCO, що початково називалась «Lindt großhandel» описують історію компанії.

Заробітки на ностальгії за «совком»: як у Польщі українцям продають товари з російським «душком» (фото) 

Сергій Ліндт  стриманий у соціальних мережах. Жодних заяв щодо розв’язаної Росією війни проти України знайти не вдалося. Проте його компанія, використовує мілітариську ментальність своїх клієнтів заради прибутків. Ось, до прикладу, реклама у Facebook до «Дня защитника Отечества» у 2019 році.

Компанія «Leis» створена у 2004-ому і керують нею знову ж таки етнічні росіяни Віктор та Костянтин Леіси.

Віктор Леіс та Костянтин Леіс (зліва направо). Фото зі сторінки компанії «Leis» у FacebookВіктор Леіс та Костянтин Леіс (зліва направо). Фото зі сторінки компанії «Leis» у Facebook
 

«Leis» наповнює в тому числі «українські» магазини за кордоном продуктами торгової марки «Родная деревня».

Компанія «Ulan», йдеться на сайті «Siberia Group», заснована в 1993 році для надання послуг переселенцям з СРСР. Її назва утворилася з назви міст: Ульма в Німеччині (UL), де спершу знаходився офіс, і Анапи в Росії (AN), де було її представництво. У 1995 компанія переїхала до м. Карлсруе. Фірма займалася торгівлею продуктами харчування з Італії, Польщі, Чехії, країн Балтії, Шрі-Ланки, України та Росії. Тут також вказано, що керує підприємством Денис Півцаєв. До речі, Денис Півцаєв і Анатолій Півцаєв до недавнього часу були також бенефіціарами кількох різноспектрових компаній в Україні. 

І хоча власниця мережі магазинів «Український смак» Анна-Андріана Баран каже, що фірма «Ulan» не має жодного стосунку до Росії, проте, згідно з базою експортно-імпортних операцій ImportGenius, вона досі веде активну торгівлю з країною-агресором. Зокрема, купує там локшину, приправи, солодощі, харчову соду та інше.

Заробітки на ностальгії за «совком»: як у Польщі українцям продають товари з російським «душком» (фото) 

Основним конкурентом компаній «Siberia Group» в «українських» магазинах в Польщі схоже є ще одна німецька фірма з російським корінням «Lackmann Food Group». Вона заснована на початку 2000-х Анатолієм Лакманом. 

«Кухня кожного народу – це важлива частина його культури,  пишуть на корпоративному сайті компанії «Lackmann». – Наша компанія представляє російську культуру, російську кулінарну традицію і російський продукт як повноправний учасник європейського ринку. Визначальним вектором нашої діяльності є створення гідного іміджу російського продукту як невід’ємної частини російської культури та історії. Місія нашої компанії – підтримка кулінарних традицій наших співвітчизників на європейському просторі і затвердження позиції унікальних продуктів в кулінарній скарбниці полікультурної Росії»

В «українських» магазинах Вроцлава реалізовують, зокрема, пряжене молоко, ковбаси і консервації від «Lackmann». Не цурається компанія і маркетингових ходів з використанням топонімів пов’язаних з окупованими територіями. На сторінках «Lackmann» в соціальних мережах пропонують навіть «Кримське» шампанське. А ще в асортименті фірми є ковбаси «Кремль» і «Хазяїн».  

Заробітки на ностальгії за «совком»: як у Польщі українцям продають товари з російським «душком» (фото) Заробітки на ностальгії за «совком»: як у Польщі українцям продають товари з російським «душком» (фото) 

Крім того, на полицях і на сайтах закладів торгівлі в Польщі, як і зрештою інших країн Європи, є чимало торгових марок, які підігрують ностальгуючим за союзом вихідцям з України. Юридично більшість цих «смаколиків» справді виготовляється в Європі, а не в Росії. Проте не слід закривати очі на те, що ці «матрьошки» «продають» російську культуру і російські традиції українцям, які від неї постраждали. «Сила правди» запитала в етнічних росіян-засновників компаній, що входять до «Siberia Group» та «Lackmann Food Group» про те, як вони ставляться до розв’язаної Росією війни. Однак, відповідей від них наразі не надійшло.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів