Поділитись:

У 35 можна лишитись без зубів, якщо забути за ясна, – луцький пародонтолог Ярина Куцик

Автор: Ольга Зейлик |
Четвер, 18 травня 2023, 09:00
У 35 можна лишитись без зубів, якщо забути за ясна, – луцький пародонтолог Ярина Куцик

Більшість нас з вами згадує про стоматолога тоді, коли з’являється потреба попіклуватися про свої зуби. А як щодо ясен? Вже коли припече, так? Пародонтологи (а саме так називаються дантисти, які займаються лікуванням і профілактикою тканин, що утримують зуб в ротовій порожнині) кажуть, що треба працювати на випередження, бо якщо зуби можна підлатати, то проблеми з яснами – лиш призупинити і втримати в нормальному стані.

Журналістка сайту новин Луцька і Волині «Конкурент» розпитала про причини проблем та особливості догляду за яснами у стоматолога-пародонтолога, очільниці волинського осередку Української академії пародонтології Ярини Куцик.

У 35 можна лишитись без зубів, якщо забути за ясна, – луцький пародонтолог Ярина Куцик 

Чому у діда всі зуби до старості і ясна супер, а молодь мучиться?

«Проблеми з пародонтом це бич сучасної цивілізації, який пов’язаний з тим, що теперішнє людство вживає менше здорової їжі, більшу кількість рафінованих цукрів, більшу кількість оброблених напівфабрикатів», – розповіла пані Ярина.

Як результат – природнє самоочищення зубів дуже страждає.

«Так, природнє самоочищення недостатнє і потребує усвідомленої допомоги людини, усвідомленої чистки зубів самостійно вдома. Для того, щоб це зробити правильно, в ідеалі найкраще прийти до стоматолога. Наука не стоїть на місці, і кожного разу ми маємо якісь нові дослідження, які розказують про ті чи інші лайфхаки і потреби в людській гігієні за зубами. Підбір зубних щіток, підбір засобів індивідуальної гігієни має здійснюватись винятково стоматологом, так само, як перукар підбирає для вас тип шампуню чи косметолог – той чи інший крем. Зубна паста є дуже вторинною щодо зубної щітки, і чистити зуби насамперед найважливіше щіткою, а не стільки пастою», – зазначила стоматолог.

Аби привернути увагу людей не лише до здоров’я зубів, але й ясен (адже від їхнього стану безпосередньо залежить і стан самих зубів), пародонтологічна спільнота відзначає День здорових ясен. Цю просвітницьку ініціативу започаткувала Європейська федерація пародонтології, в Україні її підтримала Українська академія пародонтології. День відзначається щороку 12 травня і має на меті підвищити обізнаність громадськості про серйозність захворювань ясен, пов’язаних із цим проблем зі здоров’ям та важливості збереження наших ясен міцними та здоровими.

З цієї нагоди «Стоматологія Ярини Куцик» уже вп’яте влаштувала акцію – день безкоштовних оглядів. Власниця стоматології Ярина Степанівна – багаторічна очільниця волинського осередку Української академії пародонтології, тому як ніхто розуміється у всіх тонкощах і підходах у роботі з яснами.

У 35 можна лишитись без зубів, якщо забути за ясна, – луцький пародонтолог Ярина Куцик У 35 можна лишитись без зубів, якщо забути за ясна, – луцький пародонтолог Ярина Куцик 

Усі охочі за попереднім записом мали змогу пройти обстеження та отримати кваліфіковану консультацію для того, аби перевірити стан своїх ясен і зубів.

* Українська академія пародонтології – це ініціатива, яка покликана об’єднати не лише лікарів-пародонтологів, але й гігієністів, імплантологів та усіх інших спеціалістів, які в тій чи іншій мірі мають справу з тканинами пародонту та їх захворюваннями. Це ініціатива, яка спрямована на роботу не лише з лікарями, але й з населенням – для донесення до них інформації про важливість профілактики та лікування захворювань пародонту.

Чи можна втратити зуби в 35? Легко!

Пародонтолог Ярина Куцик каже, що є кілька найпоширеніших обставин, які можуть призвести до таких печальних наслідків:

«У юному віці, в 14-15 років, коли протест і гормони – забили на чищення зубів, запустився процес запалення ясен і руйнування зубної кістки.

Якщо вам ви – жінка. Завагітніли, до цього додався токсикоз, блювання, погана гігієна. Коли ви отямилися і зрозуміли, що не можете торкнутись до ясен щіткою без юшки крові. Ви прийшли до пародонтолога і почули: «шанс втратити зуби до 45 у вас дуже високий.

Якщо ви палите, особливо, більше пачки цигарок у день. Ваші ясна підступно не кровлять (цікаві витівки нікотину). А на якомусь випадковому прийомі у лікаря, толковий док прозондує ваші ясна і виявить, що ви втратили кістки так, ніби вам далеко за 50», – каже спеціаліст.

У 35 можна лишитись без зубів, якщо забути за ясна, – луцький пародонтолог Ярина Куцик 

Ярина Степанівна ділиться, що повернути все назад неможливо, але (!) можна зупинити і досягти сталої ремісії (стабілізації).

«Ваша відповідальність в тому, щоб прийти до стоматолога, особливо пародонтолога. Провести коректне обстеження, необхідне лікування, підібрати засоби індивідуальної гігієни (бо ВСІ люди різні). Та потім, хоч раз на півроку, прийти на контрольний огляд і, за потреби, професійну гігієну. Вуаля! Ваші зуби будуть з вами – все життя», – зазначила пані Ярина.

У 35 можна лишитись без зубів, якщо забути за ясна, – луцький пародонтолог Ярина Куцик 

Перевірити стан ясен може лише стоматолог

За статистикою, запалення ясен — друге за популярністю захворювання після карієсу. Згідно з дослідженнями, проблеми з яснами зустрічаються у 80% дітей і у 100% дорослих.

Часто пацієнти не надають уваги запаленню ясен і не відвідують стоматолога, тому що вважають, що проблема тимчасова або зникає під дією лікувальних паст.

Проте, в 50% випадків саме захворювання ясен призводить до передчасної втрати зубів. Навіть тих зубів, які виглядають здоровими.

До слова, «Стоматологія Ярини Куцик» спеціалізується на пародонтології вже 26 років. Всі лікарі стоматології володіють техніками лікування пародонтиту.

Отримати кваліфіковану консультацію і допомогу можна у «Стоматології Ярини Куцик» за адресою Сіті парк, пр, Волі, 49а, телефон для запису: 096 072 4224 або через Інстаграм: dental_studio_yaryna.kutsyk

У 35 можна лишитись без зубів, якщо забути за ясна, – луцький пародонтолог Ярина Куцик У 35 можна лишитись без зубів, якщо забути за ясна, – луцький пародонтолог Ярина Куцик 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів