Поділитись:

Волинські зенітники розповіли про роботу на «нулі» (фото)

П'ятниця, 05 травня 2023, 10:41

Зенітників Волинської бригади тероборони розповіли як тренуються і як працюють на фронті.

Улітку 2022 року в одному з підрозділів бригад Територіальної оборони було сформовано взвод, який працює на спарених зенітних установках. Після його тривалої підготовки командування ухвалило рішення щодо відправки підрозділу до найгарячіших точок російсько-української війни. Кореспондентці АрміяInform вдалося побувати на тренуваннях одного з розрахунків ЗУ-23-2 в перерві між його бойовими виїздами на «нулі» та поспілкуватися із зенітниками.

«Ми вже не раз били по реальних цілях на «нулях». Там наше головне завдання полягає у тому, щоби завчасно вивчивши місцевість та отримавши координати ворога, якомога скоріше заїхати на визначену командиром «точку», навестися, відпрацювати по визначених цілях та миттєво змінити позицію. Нам це вдається непогано. Ми мусимо зробити роботу швидко, щоби противник не зміг нас засікти та накрити вогнем у відповідь», – розповідає стрілець зенітної установки Анатолій.

Номер обслуги на позивний «Мольфар» каже, що важливим моментом у їхній роботі є довіра та розуміння один одного «без слів».

«Коли Толік дивиться у приціл і каже, що мені робити, я моментально реагую. Він впевнений у мені, а я у ньому. Ми з ним з самого початку разом працюємо, тому, можу сказати, що у нас уже є свій злагоджений принцип роботи», – каже боєць.

Захисники розповідають, що навіть під час відпочинку постійно вдосконалюють свою майстерність з урахуванням якогось нового набутого досвіду чи допущених в бою помилок — на війні буває усяке. І кожен навчальний виїзд у ближні тили вони сприймають як бойовий, бо завжди готові до будь-якого розвитку подій.

… Свою ЗУ-шку, яку лагідно називають «Зіна», вони готують з вечора. Обслуговування займає десь три години.

«Коли ми готуємо нашу «кралю» до роботи, то ретельно чистимо стволи, розряджаємо і чистимо автомат, споряджаємо боєприпасами короби, перевіряємо стрічки. Водій також перевіряє все по двигуну автівки і ходовій. Коли вже все зроблено, ми «видихаємо», усвідомлюючи, що «Зінка» у справному стані. Перед кожним виїздом перехрещуємось і кажемо один одному: «З Богом», тоді у нас все добре», — доповнює номер обслуги Віктор.

Чоловіки, виконавши свій ритуал, відправляються на одну з тренувальних позицій. Злагоджені дії, які вже перевірені часом, дають їм змогу виконати поставлене навчальне завдання за дві хвилини і десять секунд.

«Це добрий результат, але ми і далі будемо відточувати нашу майстерність, щоби знищувати рашиків з перших пострілів за будь-яких умов», – каже стрілець Анатолій.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
28 березня 2024
27 березня 2024
20:57
14:09