Поділитись:

У маленькому волинському селі в церкві вперше правили українською (фото)

Середа, 26 квітня 2023, 14:06

У відновленій церкві села Тойкут, що на Волині – перша служба українською.

Про це повідомили у Волинській єпархії Православної Церкви України.

У парафії Покрови Пресвятої Богородиці, що в цьому селі Ковельського деканату, вперше служили Божественну літургію рідною мовою. Очолив її старший декан і настоятель протоієрей Іван Бонис. Співав хор під орудою протоієрея Василя Старевича з с. Мощена.

У храмі знаходиться ковчежець із частками мощей великомучениці Варвари та святителя Луки Кримського.

«Із благословіння митрополита Луцького і Волинського Михаїла привезено благодатний вогонь, доставлений в Україну з Єрусалима. Цей Божий дім був частково знищений у Другу світову війну. Потім його використовували за різними призначеннями, а з роками він став занепадати.

У Тойкуті селяни дуже хотіли мати свою церкву. Тож рішенням парафіяльних зборів 9 травня 2021 року створено Свято-Покровську громаду, яка об’єднує села Воля, Заріччя, Лапні та Любче. 8 липня зареєстровано статут і призначено настоятеля. Проте досі лише освячували вербу, пасхальні страви тощо. За два роки громада відремонтувала й облаштувала тимчасове приміщення для відправ (колишню церкву) і придбала начиння. Багато допомогла місцева влада та Союз українок», – йдеться у повідомленні.

Нині розробляють документи на початок будівництва.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів