Поділитись:

«Де є приставка «авіаційний» – ціна йде в Х разів», – пілот Karaya з Луцької бригади розповів, як виховують пілотів (відео)

Вівторок, 18 квітня 2023, 09:00
«Де є приставка «авіаційний» – ціна йде в Х разів», – пілот Karaya з Луцької бригади розповів, як виховують пілотів (відео)

Пілот з Луцької бригади Вадим Ворошилов з позивним Karaya за 2022 рік має 77 годин вильотів. Сьогодні він продовжує захищати українське небо та готується дістати парадну форму на парад ЗСУ в Москві.

Про це він розповів в інтерв'ю, яке нещодавно вийшло на ютуб-каналі українського блогера та волонтера Ігоря Лаченкова.

Про ближні бої з росіянами в повітрі

Вадим розповідає, що сам в ближніх маневрених боях участі не брав. Вони відбувались на Київщині в перші два дні повномасштабного вторгнення.

«Їхня роспропаганда і політичне керівництво сказали, що авіації немає, ППО немає, працюйте. Вони думали, що це буде легка прогулянка, як в Сирії, де вони будуть засипати і їм протидіятиме якась стрілкотня. А тут вони почали залітати на територію України й тут по ним почали працювати ППО-комплекси, МІГ-29 і Су-27 почали їх збивати. Потім перші дві доби вони були у нашому небі й швидко припинили, бо зрозуміли, що все буде не так легко і солодко, як їм кажуть», – каже Вадим

Зараз ситуацію в повітрі Karaya описує як позиційну війну. Під час вильотів українські льотчики зустрічаються з ворогом на максимальних відстанях пуску. Мова про «винищувач-винищувач»

«Вони пускають по нас, а ми намагаємось ближче підійти в момент, коли по нас пустили, щоб відпрацювати. І він відходить і ми відходимо», – каже Вадим.

«Де є приставка «авіаційний» – ціна йде в Х разів», – пілот Karaya з Луцької бригади розповів, як виховують пілотів (відео) 

Скільки коштує виховати пілота

На підготовку одного льотчика витрачають великі кошти. Молодий курсант розпочинає польоти у 18-19 років на легкомоторному повітряному судні, налітує в середньому 35 годин. Це для того, аби зрозуміти загальні основи пілотування.

Наступний етап підготовки – реактивна техніка, дозвукові повітряні судна L-39. За словами Вадима. тут вже виконують до 50 годин нальоту. Наступний курс – на цьому ж літаку дольотують  до 60-70 годин. На цих етапах також може відбуватись відсіювання льотного складу.

Після 3 років польотів, на 5 курсі навчання,  вже відбуваються польоти на бойовій техніці. Це вже винищувачі Су-27 та Міг-29, або ж штурмовик Су-25.

А далі вже починається все найдорожче. Як розповідає Вадим, за попередніми підрахунками, собівартість одного вильоту Міг-29 коштує приблизно 10 тисяч доларів.

«В мене зараз десь 1 300 польотів. Якщо відкинути 300 польотів на L-39. Тисячу польотів множимо 10 тисяч доларів. Виходить 10 мільйонів доларів. І це мінімалка, ще й за старими даними, коли ми самі рахували. А по факту, ця цифра в рази більша. Льотчика ще треба одягати, виплачувати грошове утримання і ще багато є моментів».

Вартість спорядження

Основний елемент екіпірування –шолом (ЗШ 7). Його орієнтовна вартість – 300-400 тисяч гривень. До шолома в комплекті йде киснева маска (КМ-34), орієнтовно 100 тисяч.

До комплекту льотного спорядження входить ще протиперевантажувальний костюм. Його призначення – зменшити дію перевантаження на льотчика і уникнути втрати свідомості при великих перевантаженнях. Принцип дії досить простий: він під'єднується до літака, де подається повітря у внутрішні камери, які своєю чергою тиснуть на живіт та ноги пілота і цим зменшують відтік крові з голови. Його вартість – від 100 тисяч гривень.

Ще є «розгрузка» з системою Molle. Там є штатна зброя, засоби аварійного зв'язку, аптечка і все, що може знадобитись льотчику після катапультування. Спорядження на розвантажувальному жилеті – десь на 150 тисяч гривень.

Ще є рятівний поплавок – 50 тисяч гривень.

«Де є приставка «авіаційний», то ціна йде в Х разів», – розповідає Вадим

«Де є приставка «авіаційний» – ціна йде в Х разів», – пілот Karaya з Луцької бригади розповів, як виховують пілотів (відео) 

Відзнаки

Вадим Ворошилов займається льотною роботою вже 11 років. За цей час він вже отримав чимало нагород: «Герой України», «За досягнення у військовій службі II ступеня», «10 років сумлінної служби» та й інші.

«Для військовослужбовця це – не найважливіше, більше щоб мама пораділа», – каже пілот.

«Де є приставка «авіаційний» – ціна йде в Х разів», – пілот Karaya з Луцької бригади розповів, як виховують пілотів (відео) 

Як покращити наші Міг-29

За словами пілота, відправлення винищувачів до України обговорюють контактні групи на всіх рівнях, тож рано чи пізно їх мають передати. Ось тільки, крім доставлення літаків, потрібно також навчити льотчиків і персонал обслуговування, це займе багато часу, а бойова авіація потрібна українським військовим вже зараз.

«Поки чекаємо на момент передачі винищувачів, маємо працювати з тим, що є», – зазначив Karaya.

Вадим Ворошилов запропонував два основні напрямки роботи для покращення авіаційної техніки ЗСУ. Насамперед слід модернізувати системи управління вогнем винищувачів Міг-29, щоб пілоти могли працювати з підвісними паливними баками та гарматами. Ще Україні варто закуповувати в інших країнах ракети класу «повітря-повітря» зі збільшеною дальністю польоту.

«На ринку саме під Міг-29 такі ракети є, вони продаються, назви я озвучувати не буду. Я вважаю, вони нам також дуже потрібні для підвищення ефективності роботи на даних повітряних суднах. Я вважаю, що за рік війни Повітряні сили вистояли, показали свою результативність всупереч технічній та кількісній перевазі ворога, закрили небо України», — висловився льотчик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів