Поділитись:

Вивчення Python: курси, навчальні посібники та корисні ресурси, які допоможуть розробникам

Понеділок, 10 квітня 2023, 12:37
Вивчення Python: курси, навчальні посібники та корисні ресурси, які допоможуть розробникам

Python є однією з найбільш популярних мов програмування на сьогоднішній день. Її використовують для розробки ПЗ, різних інтернет-застосунків тощо. Розробники Python дуже затребувані на ринку вакансій, що гарантує працевлаштування навіть початківцям. Проте, щоб претендувати на посаду, треба добре вивчити Python, вміти з ним працювати та розуміти логіку цієї мови. Сьогодні для навчання є багато можливостей і матеріалів, тому бажаючі зможуть здобути необхідний рівень знань.

Способи і ресурси для вивчення Python

Ця мова програмування є однією з найбільш дружніх для початківців. Саме через це багато новачків, які мріють про кар’єру розробника, обирають саме Python. Для його вивчення сьогодні доступні різноманітні способи:

  • онлайн-курси та відеоуроки;
  • підручники та посібники;
  • сайти з тестами і завданнями;
  • форуми і спільноти розробників;
  • блоги фахівців і ресурси з корисними матеріалами;
  • навчання з репетитором.

Використовувати можна, як один метод, так і відразу декілька для забезпечення різностороннього підходу та покращення результату.

Підготовлено за підтримки освітнього маркетплейсу BUKI: <a href='https://buki.com.ua/ru/tutors-online/prohramuvannia/python/'>https://buki.com.ua/ru/tutors-online/prohramuvannia/python/</a>Підготовлено за підтримки освітнього маркетплейсу BUKI: https://buki.com.ua/ru/tutors-online/prohramuvannia/python/

Популярні онлайн-курси та відео з уроками

Курси по Python сьогодні пропонують різні ІТ школи. Серед найбільш популярних:

  • Udemy. Повний курс включає 316 лекцій, охоплює не тільки вивчення Python, а й уроки по установці необхідних для навчання програм;
  • Mate Academy. Курс охоплює 158 тем і передбачає оплату після працевлаштування, студентам доступні безкоштовні уроки англійською;
  • Code-Basics. Безкоштовний курс, який навчає азам Python і підготовлює спеціалістів до поглибленого вивчення мови.
  • Ithillel. Компанія пропонує 2-місячні курси для новачків, в ході яких майбутні розробники навчаться писати прості програми, познайомляться з основами ООП та вивчать основні алгоритми.

Також можна знайти безліч навчальних відеоуроків та лекцій. Наприклад:

  • Python for Begginers – 6-годинний курс на YouTube для початківців;
  • Google’s Python Class – відео-курс від Google;
  • Вивчаємо Python – лекція на YouTube на англійській мові.

Варто відмітити, що для вивчення «Пітона» треба добре знати англійську мову (не нижче рівня А2), оскільки весь синтаксис цієї мови побудований саме на англійській. Також багато корисних матеріалів теж подаються на англійській, яка вважається майже офіційною мовою ІТ-спільноти.

Підручники з Python

Гарну основу для вивчення Пайтон дає також спеціальна література. Навчальні посібники сьогодні можна купити для розробників різного рівня підготовки, є також книги і для тих, хто тільки знайомиться з Python:

  • Python Programming an introduction to computer science (J. Zelle). Ця книга підійде для початківців, які вивчають програмування з нуля;
  • Learn Python3 the hard way. (Zed A. Shaw) Це посібник з 52 вправами, які допоможуть розібратися в роботі ПЗ, структурі програми та уникненні помилок в коді;
  • Learning Python (Mark Lutz). Підручник для всебічного занурення в світ програмування на Python. Тут розписані пакети коду, моделі обробки та винятки, метакласи та декоратори тощо. Є чудовим введенням в ООП;
  • Automate the boring stuff with Python. Ця книга для тих, хто вже має певний рівень підготовки та бажає апгрейдити свій рівень, навчитися автоматизувати розробку на Python.

Також можна знайти і інші посібники та книги, їх стає з кожним роком все більше, оскільки оновлюються мова програмування та її фреймворки.

Корисні сайти з завданнями та тестами

Для розробників Python важливою є практика. Треба не лише розуміти особливості побудови коду та синтаксис мови, а й уміти писати програми, які б запускалися та коректно працювали. Допоможуть в цьому тести та тренувальні завдання:

  1. PhytonChallendge.
  2. LearnPython.org. Це платформа з інтерактивними керівництвами без консолі, тому писати код можна прямо в браузері.
  3. Full Stack Python. Портал розрахований на тих, хто вже має досвід роботи з Пайтоном, та хоче прокачати скіли. Тут зібрані різні варіанти проєктів по створенню сайту, певного вебдодатку чи модуля.

Також на просторах інтернету є і інші ресурси з завданнями, тому можна підібрати тести для будь-якого рівня знань.

Спільноти Python

Ця мова програмування використовується розробниками з усього світу. Тож прогнозовано, що ком’юніті у Python дуже велике і охоплює програмістів з різних країн.

В Україні долучити до спільноти Пайтон можна на сайті DOU. Тут багато тематичних форумів, де можна прийняти участь в обговоренні, спитати поради чи знайти однодумців. Також знайти багато цікавої інформації та новин зі світу розробки можна в спільноті Our Community на сайті Python.org.

Корисні ресурси та блоги про Python

Одним з найбільш відомих навчальних ресурсів в Україні для тих, хто шукає репетитора для практики Python чи корисні блоги – це BUKI. На порталі можна знайти викладача з програмування для індивідуальних занять як для дітей, так і дорослих. Причому підібрати ментора можна для будь-якого рівня знань: з нуля чи для середнього рівня. Умови навчання теж можна обрати індивідуально: разова консультація, кілька уроків для прокачування знань чи навчання з нуля на регулярній основі. Для зручності вибору у кожного викладача є рейтинг та оцінки, можна також ділитися власними відгуками про співпрацю з тим чи іншим фахівцем.

Ще на сайті Букі є блоги від репетиторів. В них вони діляться корисними порадами, новинами та актуальними трендами в світі програмування.

Загалом, незалежно від обраного способу вивчення мови Python все ж слід взяти хоча б кілька занять у викладача. Досвідчений розробник не тільки допоможе виправити помилки, а й дасть корисні поради для подальшого розвитку, поділиться лайфхаками з власного досвіду, або навіть допоможе з пошуком першої роботи.

Надрукувати
мітки:
коментарів
29 квітня 2024
13:00
13 лютого 2024
11:33
29 січня 2024
05 грудня 2023
07 вересня 2023
13 квітня 2023
26 березня 2023
14 березня 2023
26 вересня 2022
30 квітня 2022