Поділитись:

Виклики війни: як змінили роботу розважальні заклади Луцька

Четвер, 16 березня 2023, 15:53
Виклики війни: як змінили роботу розважальні заклади Луцька

фото ілюстративне

Війна в Україні внесла свої корективи в роботу розважальних закладів Луцька. Практично всі не працювали у перший місяць повномасштабного вторгнення росії, декому довелося переформатувати роботу закладу, ще комусь – придбати генератор та «Starlink». Більшість адміністраторів і власників закладів кажуть, що кількість відвідувачів відчутно зменшилася, але намагаються використати цей час для покращення роботи. 

Про те, як працюють такі заклади в умовах війни та обмежень, пише «Сила правди».

«Оболонь»

Пивний клуб «Оболонь» через ситуацію в країні був закритий півтора місяця, а коли у квітні відновив роботу, довелося змінювати свій звичний графік. Крім того, кількість відвідувачів суттєво змінилась після повномасштабного вторгнення.

«Ми працюємо з 10 ранку, а закриваємося о 22:30, тобто графік який дозволяє комендантська година, навіть трішки раніше. Для того, щоб люди, які працюють у нас, встигали вчасно дістатися додому. Бачимо, як помітно зменшилась кількість клієнтів. Тепер люди звикли до іншого способу життя, більше проводять час вдома, з рідними. 

Відключення електроенергії теж стали випробуванням і вплинули на кількість відвідувачів, бо люди не були впевнені чи є в нас світло. Хоча в нас були генератори й ми працювали. Зараз такий час, що дають повістки, тому люди не дуже хочуть виходити з дому зайвий раз. 

Війна вплинула абсолютно на всіх, оскільки ми є частково розважальним закладом, наразі це є взагалі недоречним. Так, ми смачно годуємо. Якщо в людини є якась життєва подія, вона може тут відсвяткувати, але як таких веселощів немає, і настрій у людей відповідний. Але намагаємося працювати у звичайному режимі. Не завжди виходить, але працюємо», – розповідає директор пивного клубу «Оболонь» Іван Цимбалюк.

Пивний клуб «Оболонь» був змушений переформатувати свої звичайні розваги, змінити їх. Тепер гості ходять на благодійні концерти чи вечори. Час від часу тут проводять патріотичні квізи, де люди збираються за столами й відгадують факти з історії України, відомих постатей. За перемогу отримують символічний приз. Аукціони з військовими атрибутами теж не рідке тут явище. 

«Тепер наш формат це благодійна діяльність. Чесно кажучи воно ніколи не було прибутковим, це завжди було більше донесення для мас української творчості. Наш формат завжди був проукраїнський і у нас не звучить російськомовної музики з 2007 року взагалі жодної. Єдиний раз, коли у нас співала група з Харкова і українською, і російською. Це був наш єдиний промах у цьому плані. А в загальному ми працюємо завжди з україномовним контентом. 

І тепер все, що ми робимо, йде на благодійність, абсолютно всі витрати ми беремо на себе, а все зароблене відправляємо на волонтерський штаб «Ангар». Якщо, звісно, немає умов гуртів, які виступають. Бо буває, що гурт приїжджає і збирає на якісь конкретні потреби своїх знайомих. Тому тоді передаємо туди, але все адресно. Тобто намагаємося культурно щось людям дати й зібрати кошти». 

«Mojo»

Розважальний комплекс «Mojo» зіштовхнувся з іншою проблемою. З початком війни його довелося перепрофільовувати з закладу нічного бізнесу на casualfood, тобто на пряму ресторанну діяльність. 

Як і всі інші, він певний час не працював. А коли 15 березня відновив роботу, аби вийти із ситуації з комендантською годиною, змінив робочий графік.

«Спершу не працювали, бо не розуміли, що буде далі. Тепер заклад працює з 15:00 до 23:00. 

Зараз лише сніданки, обіди, вечері, без розважальної частини. Звичайно, що бенкети замовляють, святкують певні події, в основному дитячі. Ми на цьому зосередилися, наразі це наша діяльність. Тому що діти відчувають тривогу, хочуть і потребують свята. А якихось розважальних програм для дорослих ми не влаштовуємо», – розповідає власник «Mojo» Роман Хорзов. 

Працівники діляться, що надзвичайно заважають роботі закладу повітряні тривоги. А під час відключень електроенергії робота комплексу взагалі призупинялась. Щодо кількості клієнтів, то заклад значно менше відвідують у воєнний час, ніж раніше.

«Людей загалом в місті стало менше. Повиїжджало дуже багато, хто міг собі це дозволити, зміг утримувати себе за кордоном. Саме такі люди становили нашу клієнтську базу. Я не жаліюсь, що геть погано, погано хлопцям в Бахмуті, а нам нормально. Виживаємо, намагаємося зберегти вартість бренду «Mojo», надати робочі місця і зробити роботу над помилками. Прагнемо сформувати професійну команду, збільшити кулінарну цінність бренду, ми працюємо над оновленням меню, технологією. Використовуємо цей час як вимушену творчу відпустку, сподіваюсь з прогресом», – каже Роман Хорзов.

«Skybar Family»

У «Skybar Family» значної відмінності за кількістю клієнтів до і з початком повномасштабного вторгнення не помітили. Взимку відвідувачів у закладі було навіть більше. Зі змін – лише графік роботи та невеликі труднощі. 

«Ми почали менше працювати. До війни наш графік був з 12 години дня і трошки довше другої ночі. Зараз відбулися зміни й працюємо до 23:00. Коли розпочалась війна, місяць не працювали й відкрилися в кінці березня. Спочатку взагалі не розуміли як далі, чи відкриємося і як має відбуватися робота. На початках було страшно. З тривогами доводилося виходити, бо ми знаходимося у торговому центрі на 8 поверсі. Кожна тривога і ми кажемо гостям, що мусимо спуститися донизу в укриття», – розповідає адміністратор «Skybar Family» Вікторія.

Перебої з електропостачанням, кажуть у закладі, особливих проблем не створили. Придбали генератор і Starlink, швидко адаптувалися до нових умов. Тому робота закладу протягом року майже не припинялась.

«Взимку кількість людей збільшилась, тому що вже мало виїжджають за кордон і багато хто повернувся до України. Але в принципі загальна кількість не надто змінилась. Ніяких проблем з клієнтами не виникало, ніяких докорів не було. Всі завжди приходили з метою відпочити й розслабитися. Також помітили, що серед відвідувачів є й військові».

А ось ресторан-караоке «George’s Club» у зв’язку з війною закрили. Наразі не відомо, чи продовжить він коли-небудь свою роботу.

Починаючи з кінця 2022 року Луцький міськвиконком дозволив наступний рік ряду розважальних закладів громади працювати цілодобово, або до глибокої ночі. Проте заклади наразі не використовують таку можливість, зважаючи на комендантську годину. Зміни мають запровадити по завершенню воєнного стану.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів