Поділитись:

У Польщі археологи знайшли лицарські артефакти (фото)

Четвер, 16 березня 2023, 03:29

Археологи виявили колекцію «елітарних артефактів», що датуються XI-XII століттям. Їх знайшли у північноцентральній Польщі.

Про це повідомляє Heritage Daily, – передає Корреспондент.net.

Знахідку було знайдено у польському селі Даромин, Свентокшиського воєводства. Там було виявлено безліч артефактів часів Середньовіччя, які свідчать про розташування лицарського двору на цій території.

Археологи знайшли монети, прикраси, предмети побуту, частини кінського спорядження та фрагменти кераміки.

«Монети, зокрема денарій Болеслава Сміливого, прикраси зі срібла, свинцю та мідних сплавів, бронзові хрести, предмети повсякденного побуту, такі як ножі, свинцеві та залізні гирі, вкриті бронзою, мілітарію та елементи кінного спорядження», – зазначив доктор Марек Інституту археології Університету Марії Кюрі.

 

За його словами, серед артефактів також є предмети з регіону Карпатської Русі або Прибалтики. Зокрема, хрести з емалями, кільця з мідного дроту, срібні прикраси та накладки із зображенням вершника.

«Елітарність» лицарського двору підтверджується наявністю гирьок, покритих бронзою.

«З оповідань Ібрагіма ібн Якуба, єврейського купця з Іспанії, що дістався польських земель у 1060-х роках, ми знаємо, що Мешко I повинен збирати податки у вигляді ваг і використовувати їх для виплати зарплати своїм людям. Тому якщо в Дароміні в XI - XII століттях існував лицарський двір, їх наявність, а також елементи озброєння та елітні предмети не повинні дивувати», - зазначив Флорек.

 

Крім того, на місці було знайдено свинцеву булаву та невелике бронзове зображення коня.

«Булави в ранньому Середньовіччі, як і пізніше, були не тільки зброєю, а й символом військової могутності. З іншого боку, невелике зображення коня з бронзи, ймовірно, є декоративним елементом так званої шпори лютомирського типу (назва походить від місця виявлення могильника рубежу Х-ХІ ст., де вперше знайдено прикрашені таким чином шпори. Такі шпори носили лицарські еліти ранньої держави П'ястів», – сказав археолог.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів