Поділитись:

У «Слузі народу» пропонують запровадити акциз на солодку газовану воду

Понеділок, 13 березня 2023, 14:10
У «Слузі народу» пропонують запровадити акциз на солодку газовану воду

Група народних депутатів з фракцій «Слуга народу», серед яких голова комітету з питань охорони здоров’я Михайло Радуцький та очільник комітету з питань податкової та митної політики Данило Гетманцев, зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт №9032-1 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо запровадження акцизного податку на води, включаючи мінеральні та газовані, з доданням цукру чи інших підсолоджувальних або ароматичних речовин, який передбачає запровадження акцизу на солодку газовану воду.

Про це пише «Судово-юридична газета».

Автори законопроєкту пропонують віднести солодку воду до підакцизних товарів та встановити з 1 січня 2024 року специфічну ставку податку у розмірі 0,1 євро (близько 4 гривень) за 1 літр напою. Аналогічні ставки оподаткування застосовуються у Польщі.

Це, зі слів депутатів, дозволить додатково зібрати до державного бюджету від 5,1 млрд до 7,8 млрд грн на рік.

Зі слів одного з авторів проєкту, Михайла Радуцького, понад 50 країн світу запровадили податки на солодкі напої у різних формах. Також запровадження акцизного податку на солодкі напої відповідає Директиві ЄС 2020/262 від 19 грудня 2019 року. Говорячи про ризики вживання газованої води для здоров’я, Михайло Радуцький зауважив, що, на відміну від цукру з продуктів харчування, цукор із напоїв (особливо газованих) засвоюється занадто швидко, що перевантажує нашу підшлункову залозу та печінку.

«З часом це може призвести до розвитку таких захворювань, як діабет, порушення роботи серцево-судинної системи, пошкодження кровоносних судин, ожиріння, захворювання кишково-шлункового тракту», – підкреслив парламентар.

Він розраховує, що запровадження акцизу призведе до зменшення споживання солодкої газованої води.

Половину отриманих коштів планують спрямувати на фінансування програм профілактики та лікування захворювань, які виникають від регулярного вживання солодких газованих напоїв. Ще 50% пропонують спрямували на програму дитячого харчування в школах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів