Поділитись:

Україна збирає зараз більше податків, ніж до війни: як це можливо

Четвер, 17 листопада 2022, 23:37
Україна збирає зараз більше податків, ніж до війни: як це можливо

В Україні за 10 місяців 2022 року надходження від податків збільшилися на 18%. Це при тому, що третина економіки країни не працює, а мільйони українців виїхали за кордон.

Про це пише 24 канал.

Голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев розповів, що тіньовий сектором збільшився під час війни, особливо навесні. За його словами, точної цифри нема, проте влада працює над тим, аби тіньовий сектор прибрати. Тому президент визначив навесні дуже чітке завдання для України – це детінізація.

Як зазначив Данило Гетьманцев, ухилятися від оподаткування під час війни – це мародерство. Саме тому процес детінізації зараз в Україні йде досить швидко.

«Ви подивіться, які в нас цифри виконання дохідної частини бюджету. У нас фактично рік до року ми маємо +18% надходжень за 10 місяців. От зверніть, будь ласка, увагу: воєнний 2022 рік приніс на 18% або на 87 мільярдів гривень більше, ніж мирний 2021 рік. За ці гроші можна купити більше танків, ніж у нас було до війни», – розповідає він.

Як це можливо, якщо чимало українців залишило країну?

Попри те, що мільйони українців покинули країну, а третина економіки не працює через повномасштабну війну, Україна дає на 18% більше надходжень, ніж у мирний час. Експерт вважає, такі результати свідчать тільки про одне – крали.

«Бізнес десь ухилявся від оподаткування. У мирні часи, на жаль, цьому сприяла податкова. Але ті заходи, які ми вжили, аби цього не повторювалося, призвели до певних чітких результатів: детінізації. Ми бачимо це по податках», – додав голова голови Комітету Верховної Ради з питань фінансів.

Крім того, якщо говорити про ПДВ, то в Україні воно на 46,7% більше за 10 місяців рік до року. Майже на 50% при падінні економіки на третину. Тому це дійсно масштабний процес детінізації.

Детінізація на митниці

За словами Данила Гетманцева, ще залишилося дотиснути ринок підакцизних товарів. Якщо по горілці вже напевно 5 місяць поспіль підвищення рік до року відрахувань на 20% і більше, то по тютюну також збільшення рік до року, але не таке істотне.

«Kantar робили дослідження по нашому тютюновому ринку – близько 20 мільярдів або 22% ринку в тіні. Це передусім велике тіньове підприємство в Жовтих Водах, яке на щастя припинило діяльність», – каже він.

Є ще паливо. Зараз розробляється план органів виконавчої влади щодо припинення нелегального виготовлення та торгівлі паливом. Адже в Україні є звані міні НПЗ, які працюють без сплати акцизу. Їх 12 в Україні. Їхню діяльність хочуть припинити якнайшвидше або змусити сплачувати податки.

А також це нелегальні автозаправні станції, так звані бочки, які теж не оформлені і продають бензин. Вони також повинні або піти, або сплачувати податки і мати ліцензію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Надрукувати
мітки:
коментарів