Поділитись:

Більшість кримчан не є зрадниками, – керівник прокуратури АР Крим

Понеділок, 06 березня 2023, 14:30
Більшість кримчан не є зрадниками, – керівник прокуратури АР Крим

Більшість мешканців Криму не є зрадниками України, а визначення колабораціонізму для півострова потрібно змінити з урахуванням специфіки його тривалої окупації.

Про це сказав керівник прокуратури АР Крим та Севастополя Ігор Поночовний, в інтерв'ю «Інтерфакс-Україна».

«На мою думку, більшість із тих, хто там (у Криму, - ред) залишився, не є зрадниками. Складніша ситуація з визначенням того, чи є вони колаборантами», – заявив він.

Прокурор зазначив, що зараз під статтю Кримінального кодексу України про колабораціонізм, яка з'явилася навесні 2022 року, по суті потрапляють 99,9 % мешканців Криму.

«Мені здається, що ця стаття була більше сфокусована на тих, хто опинився під окупацією після 24 лютого 2022 року, вона прописана без урахування специфіки тривалої окупації Криму», – вважає Поночовний.

Він пояснив, що українці, які залишилися на півострові, працювали, вели бізнес, навчалися.

«Усі ці роки ми спілкувалися з кримчанами, пояснювали, що вони не зрадники, значна частина з них – жертви збройного конфлікту», – наголосив прокурор.

На його думку, стаття про колабораціонізм без урахування специфіки тривалої окупації Криму є дещо небезпечною, і РФ цим маніпулює.

«Окупанти й раніше розповідали кримчанам, щоб вони не їхали на материкову частину України, бо їх там вважають зрадниками та посадять. Тепер ворог, апелюючи до статті про колабораціонізм, каже кримчанам, що їм в Україну не потрібно, та Україну в Крим також не потрібно, тому що всі опиняться за ґратами», – пояснив Поночовний.

Він зазначив, що прокуратура АР Крим неодноразово порушувала питання зміни визначення «колабораціонізму» в контексті Криму на різних майданчиках, позицію прокуратури поділяють неурядові організації та представництво президента в АР Крим.

Говорячи про те, що конкретно слід змінити у статті КК, прокурор пояснив:

«На мою думку, є сенс доповнити статтю, вказавши мету співпраці з окупаційною владою, наприклад, "з метою посилення обороноздатності держави-агресора».

Водночас, за словами Поночовного, до змін до цієї статті слід підходити виважено, «оскільки вони можуть спровокувати певний хаос – перегляд винесених вироків щодо колаборантів на звільнених від окупації територіях».

Нагадаємо: секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що єдиним шляхом звільнення Криму є військовий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
23 квітня 2024
22 квітня 2024
18 квітня 2024
17 квітня 2024
16 квітня 2024
11 квітня 2024
10 квітня 2024