Поділитись:

Як луцькі вчителі можуть протидіяти домашньому насильству (фото)

Автор: Максим Косюр |
П'ятниця, 03 березня 2023, 18:16
Як луцькі вчителі можуть протидіяти домашньому насильству (фото)

Під час заходу 3 березня працівниця поліції та психологиня центру соціально-психологічної допомоги розповідали вчителям про те, як вони можуть протидіяти домашньому насильству. 

Журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» зібрали для вас усю інформацію, що пролунала на зустрічі.

Начальниця відділу зв’язків із громадськістю управління патрульної поліції в Волинській області Ольга Шмігель інформувала вчителів про законні шляхи протидії домашньому насиллю. Ба більше, вона поділилася реальними випадками, які траплялися у її кар'єрі. Поліціянтка зазначила, що з 2018 року в Україні діє Закон «Про запобігання та протидію домашньому насильству» та низка інших нормативно-правових актів

Раніше поліція мала отримати заяву від людини про протиправні дії — тепер цього немає. Якщо поліцейський бачить, що постраждала людина — залякана чи в якомусь іншому негативному стані, він може сам ініціювати процес захисту. Ба більше, винному можуть винести "тимчасовий заборонний припис", але тільки за умови, що є загроза життю жертви. Тоді він не зможе наближатися до потерпілої. 

«У нас збільшилось коло осіб, на яких діє це законодавство. Раніше були лише чоловік та дружина, а зараз  вітчим і пасинок, інтимний партнер, наречений, бабусі, внуки, тощо. Було багато випадків, коли, наприклад. розлучені чоловіки чинили насильство, тому цей список і розширили. Домашнє насильство карається відповідно до адміністративного кодексу і до кримінального. За перші три порушення  штрафи, а на четверте автоматично відкривається кримінальна справа»  зазначає Ольга Шмігель.

Ольга Шмігель — начальниця відділу зв’язків із громадськістю управління патрульної поліції в Волинській областіОльга Шмігель — начальниця відділу зв’язків із громадськістю управління патрульної поліції в Волинській області
 

Психологиня Надія Бруяка розповіла присутнім про різні форми насильства — психологічне, фізичне, економічне та сексуальне. Експертка поділилася власним досвідом з організації заходів по протидії насильству та практичними порадами.

«У практиці нашої організаії був випадок, коли ми активно проводили навчання серед ВПО на Волині. Ми роздавали візитівки та пропонували слухачкам звертатися, якщо проти них чинили насильство. Ніхто, звичайно ж, не відгукувався, і ми їхали. У цьому була наша помилка. Запам'ятайте, що після навчання з протидії домашньому насильству потрібно зачекати десь годину. Люди мають набралися мужності про це говорити. Особливо діти. Їм потрібно організувати безпечний простір, щоб вони змогли відкритися вам»,  каже пані Бруяка.

Надія Бруяка — психологиня мобільної бригади соціально-психологічної допомогиНадія Бруяка — психологиня мобільної бригади соціально-психологічної допомоги
 

За словами експертки, при розмові з травмованою дитиною варто підкреслювати, що винен саме кривдник, а не вона. Також варто подбати про конфіденційність. Багато потерпілих перемаються, що ситуація набере розголосу і їх засуджуватимуть. Ба більше, психологиня доповнила, що багато жінок не розуміють, що над ними чинили насильство. Вона розповіла історію однієї жжінки, якій вони допомагали, а та навіть не розуміла, що з нею зробили.

«Сексуальне насильство  це нетільки «проникнення» генніталіями. Нещодавно був випадок, коли до нас звернулась 22-річна дівчина. Розповіла, що була на масажі і у масажист «проник» у неї пальцями. Вона запитала у нас чи це насильство. Звищайно, що це чистої вони насильство. Вона погодилась діяти, аби покарати того чаловіка. Зараз ідуть суди. Звичайно, що їй там максимум відшкодують вартість того масажу. Проте для інших жінок це буде прикладом»,  поділилась Надія Бруяка.

Спікерки закликали усіх не мовчати, якщо проти вас чинять насильство або ж ви його бачите. Адже у цивілізованому світі його немає бути. Спостерігати насильство і нічого не робити означає підтримувати його.

Нагадаємо: на Волині начальницю Служби в справах дітей звинувачували в психологічному насильстві над своїм співмешканцем.

Як луцькі вчителі можуть протидіяти домашньому насильству (фото) 

Як луцькі вчителі можуть протидіяти домашньому насильству (фото) 

Як луцькі вчителі можуть протидіяти домашньому насильству (фото) 

Як луцькі вчителі можуть протидіяти домашньому насильству (фото) 

Як луцькі вчителі можуть протидіяти домашньому насильству (фото) 

Як луцькі вчителі можуть протидіяти домашньому насильству (фото) 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів