Поділитись:

«Ділянка залишається загрозливою», – речниця волинських прикордонників про кордон з Білоруссю (відео)

Субота, 25 лютого 2023, 18:52
«Ділянка залишається загрозливою», – речниця волинських прикордонників про кордон з Білоруссю (відео)

Протяжність кордону з Білоруссю на Волині – це 217 кілометрів. Укріплювати його почали ще до початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. Прикордонники та військові цілодобово моніторять ситуацію з півночі.

Про захист від можливого наступу з півночі, підготовку до оборони та зміни в лавах прикордонників в інтерв'ю Суспільному розповіла речниця Волинського прикордонного загону Маргарита Вершиніна.

Якою була ситуація на кордоні рік тому, 24 лютого?

 Рік тому ситуація на цій ділянці була напруженою та загрозливою. Хоча зазначу, що всі прикордонники знаходилися на своїх місцях і були готові до виконання завдань за призначенням.

Щодо інженерного облаштування, то наголошу, що порівняно з тим, яка ситуація в нас зараз, було воно не дуже на достатньому рівні. Ми ці роботи з інженерного облаштування проводили постійно. Однак враховуючи усю ділянку українсько-білоруського кордону, відсоток інженерного облаштування і захищеності в цьому плані був незначним.

Звісно, що активно проводилися роботи щодо укріплення українсько-білоруської ділянки на найбільш загрозливих напрямках, тобто на тих напрямках, де можливий був прорив противника з республіки Білорусь на Україну.

Чи готувалися до можливого повномасштабного наступу? Чи було це, навпаки, несподіванкою?

– Ця ділянка посилена і нашими підрозділами, і підрозділами інших силових структур. Тому ми готувалися до дій в будь-якій ситуації та готувалися до розвитку будь-яких провокацій або ж вторгнення на цій ділянці кордону.

Як змінилася ситуація на цій ділянці українсько-білоруського кордону за рік повномасштабної війни?

 Зараз у нас значно краще укріплений державний кордон, ніж це було до 24 лютого минулого року. Заходи з інженерного облаштування тривають постійно.

З початком повномасштабного вторгнення в нас усі зусилля були направлені на те, щоб укріпити цю ділянку та облаштувати її з інженерного погляду. Це і протитанкові рови, і загородження з сітчастого дроту. Також активно облаштовуємо оборонні споруди, опорні пункти, встановлюємо мінно-вибухові загородження.

Хто наразі охороняє кордон з Білоруссю? Чи достатньо у прикордонників зброї та техніки?

 Зараз прикордонники у складі сил оборони у взаємодії з підрозділами територіальної оборони та Нацгвардії виконують завдання з охорони українсько-білоруської ділянки в межах області.

Зазначу, що підрозділи зброєю та технікою забезпечені для належного виконання завдань за призначенням. Постійно проходить доукомплектування протитанковими та протиповітряними засобами.

Час від часу в інформаційному просторі з’являється повідомлення про ймовірний наступ військ з території Білорусі. Як це впливає на ситуацію, на настрої військових, як вони готуються до цього?

 Можу зазначити, що наразі ситуація на цій ділянці контрольована, хоч напрямок залишається загрозливим. Однак ми не повинні втрачати пильності, ворога не можна недооцінювати. Ми відстежуємо постійно все, що відбувається на території суміжної держави, концентрацію військ противника, також – готові, чи не готові вони до здійснення вторгнення. Ми це все моніторимо і відповідно готуємося у разі загострення ситуації дати гідну відсіч.

Територію Білорусі російські війська використовують, як плацдарм. Чи змінило це ставлення українських прикордонників до колег по той бік кордону?

 Знаючи це, що росія використовує територію Білорусі для повномасштабного вторгнення, у нас з першого дня з ними будь-які контакти та взаємодія припинені.

Чи можна було на початку повномасштабної війни перетинати українсько-білоруський кордон? Чи працював сам пункт пропуску?

 Ще до 24 лютого в нас практично усі пункти пропуску на українсько-білоруському кордоні були закриті. Працював лише пункт пропуску «Доманове». Він відповідно попрацював ще два дні й 26 лютого, згідно з розпорядженням Кабінету міністрів України, він також був закритий.

Вже пізніше він відновив свою роботу лише для громадян України. Вони лише мали змогу повернутися в Україну у пішому порядку. На вихід з території України жодної особи не пропускали.

Скільки людей перетнуло кордон України з Білоруссю на території Волині з 24 лютого 2022 року?

– «Доманове» – це єдиний пункт пропуску в Україні з республікою Білорусь, через який здійснюється пропуск українців. За цей період в Україну повернулося близько трьох з половиною тисяч наших громадян.

Чи можна в’їхати, чи виїхати з Білорусі зараз українцям? Кому і за яких умов це дозволено?

 Так, наразі є можливість повернення громадян України саме через цей пункт пропуску «Доманове». Можливості виїхати з України на українсько-білоруській ділянці кордону в громадян немає. Тобто, на виїзд з України, на вихід пункти пропуску закриті.

Чи фіксували спроби диверсійно-розвідувальних груп, які бажали потрапити на територію України? Чи були спроби незаконного перетину кордону? Чи були провокації?

 Провокацій на цій ділянці українсько-білоруського кордону в межах області в нас не було. Спроб потрапити на територію України в межах нашої області диверсійно-розвідувальних груп не було за цей період.

За незаконний перетин кордону ми затримали 10 осіб. Це були двоє громадян Білорусі, один громадянин Росії. Решта – вихідці з Ірану та Іраку, які, незаконно порушивши кордон, надалі планували потрапити на територію Польщі.

Як оцінюєте реальну загрозу вторгнення військ з боку Білорусі на територію нашої області?

 Звісно, ця ділянка залишається загрозливою. І будь-який момент вона може стати активною. Тому задля того, аби відстежувати ситуацію, в нас активно працюють підрозділи розвідки. 

Також ми моніторимо ситуацію і за допомогою відеокамер, які в нас встановлені по лінії державного кордону. Аби постійно володіти інформацією, що відбувається по той бік кордону і, звісно, вчасно реагувати на будь-які виклики та загрози.

Окрім Білорусі, Волинь також межує і з Республікою Польща. У перші дні війни пункти пропуску працювали понаднормово. Хто переважно виїжджав? Хто повертався в Україну?

 Перші дні, навіть тижні – пасажиропотік на українсько-польському кордоні був надзвичайно великий. В першу чергу, виїжджали з території України жінки та діти, які рятувалися у безпечне місце від війни.

А поверталися здебільшого чоловіки, які патріотично налаштовані, які працювали або ж у справах були за кордоном. Вони поверталися в Україну, аби стати на захист своєї держави.

Як за рік змінилися правила перетину кордону з Республікою Польща?

 Міжнародне законодавство у нас не змінилося. З перших днів повномасштабної війни були введені певні спрощення перетину кордону для жінок та дітей, які рятувалися від війни. Категорії цих громадян, які можуть виїхати або не можуть виїхати з території України в період воєнного стану, змінюються.

Волинські прикордонники захищають кордон не лише на території Волині, а й в «гарячих точках»? На яких ділянках фронту вони зараз служать?

 Значна кількість військовослужбовців Волинського прикордонного загону вибуває для подальшого проходження служби на схід та на південь України. На сході це – Донецький та Луганський прикордонний загони. Вони вибувають туди у рамках ротації і вже продовжують службу там.

На жаль, є повідомлення про загибель військових, в тому числі й прикордонників. Чи допомагаєте родинам загиблих колег?

 14 військовослужбовців-прикордонників з Волинської області загинули. Троє з них – у 2014-2015 роках. І уже 11 – з початку повномасштабного вторгнення. Вони усі не є військовослужбовцями Волинського прикордонного загону. Але є родом з Волині.

Відповідно, цими сім’ями ми опікуємося, намагаємося допомагати їм у розв'язанні соціально-побутових питань, проблем з документами.

Нещодавно стартував набір добровольців до «Гвардії наступу». Прикордонники формують штурмову бригаду «Сталевий кордон». Які завдання виконуватиме цей підрозділ і скільки охочий туди вже записалися?

 Зараз формується «Сталевий кордон». Це 15 мобільний прикордонний загін, до якого ми набираємо вмотивованих хлопців і дівчат, які готові захищати свою країну і готові до виконання будь-яких завдань задля того, аби дати відсіч ворогу, вигнати його з нашої країни і вийти на ті кордони, які встановлені міжнародними договорами.

Наразі в нас подано 70 заявок по Волині щодо вступу до «Сталевого кордону».

Чи думали вже, що першим зробите після Перемоги?

 Насправді планів та мрій дуже багато. Але зараз ми робимо все для того, щоб наблизити нашу Перемогу. Однією з таких мрій є, звісно, відвідати в найближчому часі Крим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів