Поділитись:

25 лютого замість 8 березня: що думають лучани про запровадження Дня української жінки (відео)

Четвер, 23 лютого 2023, 20:58
25 лютого замість 8 березня: що думають лучани про запровадження Дня української жінки (відео)

У Верховній Раді України група нардепів пропонує внести зміни до Кодексу законів про працю України. Нардепи хочуть встановити нові українські свята і скасувати старі, зокрема й 8 березня. Замість нього планують заснувати День української жінки, який відзначатимуть 25 лютого - у день народження української письменниці і поетеси Лесі Українки.

Телеканал «Конкурент TV» вирішив з’ясувати, чи підтримують таку ідею на Волині.

Митрополит Луцький і Волинський ПЦУ Михаїл каже, що йому ініціатива нардепів подобається. 

« 8 березня – це штучно придумане свято і зовсім інший персонаж закладений туди. Не в особі пошанування жінки. Для християнина важливе було б свято пошанування жінок-мироносиць, церковне свято День матері. Це було б свято пошанування самої жінки», – каже він.

Натомість депутат Луцької міськради Михайло Наход іншої думки. Він вважає, що 8 березня – із совковим минулим не пов’язане, бо ж це, як відомо, міжнародний день захисту прав жінок.

«Я особисто, і наша команда, підтримуємо всі кроки, які спрямовані на дерусифікацію: це і перейменування вулиць, і відмова від радянських свят. Стосовно 8 березня тут є трошки інший підхід. 8 березня – це не російське свято, це не свято всіх жінок, як заведено його відзначати в радянський час. І ця традиція тягнеться, на жаль, і зараз. Це Міжнародний день захисту прав жінок або боротьби жінок за свої права. І тому я вважаю, що, в першу чергу, мають вирішувати жінки чи варто відзначати це свято, але з моєї точки зору воно не підлягає так званій дерусифікації. А тому переносити і штучно створювати свято 25 лютого в честь Дня народження Лесі Українки, я вважаю це недоречно», – каже Михайло Наход.

Директорка громадської організації «Гендерний центр Волинської області» Оксана Ярош також впевнена, що 8 березня не треба скасовувати. Натомість пропонує виділити окремий для вшанування великої поетеси та волинянки Лесі Українки.

Детальніше – дивіться у сюжеті:

У поданому законопроєкті також пропонують скасувати 1 травня – День праці та 9 травня – День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Натомість внести до переліку свят депутати пропонують 9 березня – Шевченків день – День народження Тараса Шевченка, а також відзначення у другу неділю травня Дня матері.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів