Поділитись:

Коли святкувати Стрітення у 2024 році

П'ятниця, 29 грудня 2023, 18:03
Коли святкувати Стрітення у 2024 році

Стрітення Господнє входить до переліку дванадесятих свят, які приурочені важливим подіям у житті Ісуса Христа.

За новим календарем дата його святкування змінилася, – пише ТСН.

Коли Стрітення Господнє 2024 року

За новим календарем, на який від 1 вересня 2023 року перейшли УГКЦ та ПЦУ, деякі церковні свята отримали нові дати святкування (на 13 днів раніше). Зокрема, Стрітення Господнє ми будемо святкувати 2 лютого (за старим календарем — 15 лютого).

Стрітення Господнє: історія свята

Це день, коли віряни вшановують зустріч Ісуса Христа, Сина Божого, з народом. Адже саме цього дня, згідно з церковними переказами, Діва Марія та Йосип принесли новонародженого до храму, щоб подякувати Господу. У святині на них уже чекав Симеон Богоприємець, який і став символом народу. Він жив майже 300 років, очікуючи зустрічі з Ісусом. Щойно він узяв малюка на руки, то одразу помер. Цим він визнав у Христі Визволителя, про якого йшлося у пророцтві.

Чому свято називається саме Стрітенням Господнім? У старослов'янській мові «стрітення» означає «радість» або ж «зустріч». Через те, що цього дня Ісус зустрівся з Симеоном і це принесло радість.

Історія свята сягає своїм корінням ще III-IV століть. Тоді вперше зустрічаються у творах згадки про святкування Стрітення. Офіційно ж свято було визнане у Візантійській імперії 542 року під час правління імператора Юстиніана.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів