Поділитись:

У Львові за 9 місяців від лейкемії вилікували п'ятирічного волинянина

Вівторок, 21 лютого 2023, 08:00

Із Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичну центру виписали додому 5-річного хлопчика з Волині. Його дев’ять місяців лікували від гострої лейкемії, і лікування було ефективним.

Він став першим пацієнтом гематологічного відділення Центру, який пройшов повний цикл лікування від лейкемії під час війни та одужав, – повідомляє zaxid.net.

5-річний Роман з Ковельського району приїхав до Центру торік на початку червня. Волинські медики запідозрили у нього пухлину: хлопчик сильно кашляв, гарячкував, а на рентгені виявили великий утвір середостіння. У Центрі дитину ще раз ретельно обстежили і змінили діагноз. Аналіз крові показав наявність бластних клітин, тож у нього діагностували гостру лейкемію. Один із варіантів цієї хвороби характеризується збільшенням лімфатичних залоз у грудній порожнині.

«Стан маленького пацієнта був важкий. Йому призначили програмну хіміотерапію, яку хлопчик успішно завершив. Три етапи протокольного лікування тривали 9 місяців та були ефективними. Зовсім недавно ми відпустили маму і хлопчика додому», – повідомила лікар-гематолог Олена Степанюк.

Зараз у хлопчика ремісія, певний час він матиме підтримувальну терапію і приїжджатиме до Центру на контрольні огляди.

«Коли рідні Ромчика звернулися по допомогу, ми уже оговтались від шоку перших місяців війни та адаптувались до роботи у воєнний час. Потрібні медикаменти у нас були. До того ж у пацієнта був стандартний випадок, з яким ми досить часто мали справу до війни, тож розпочали лікування, яке зараз успішно завершили», – повідомила завідувачка відділення Ірина Цимбалюк-Волошин.

У гематологічному відділенні зараз є ще близько 25 пацієнтів з різних регіонів: Одеси, Рівного, Дніпра, Закарпаття.

За словами лікарів, хронічний стрес, у якому перебувають діти під час війни, послаблює імунну систему і вона уже не так ефективно функціонує, що створює умови для поширення злоякісних клітин. Точну статистику в умовах війни вести важко, як і саме лікування. Та значний відсоток онкохворих дітей в Україні мають шанс знову бути здоровими.

Спеціалісти з дитячої онкогематології просять батьків не ігнорувати зміни у стані здоров'я, поведінці дітей, прислухатися до їхніх скарг. При будь-яких змінах консультуватися з лікарями, аби не пропустити важкого захворювання і виявити його на ранній стадії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
16 березня 2024
14 березня 2024
09 березня 2024
08 березня 2024
04 березня 2024
01 березня 2024
24 лютого 2024
20 лютого 2024
18 лютого 2024