Поділитись:

«Постійно звертаються СБУ і контррозвідка»: як «Безпечне місто» допомагає луцьким спецслужбам (фото)

Автор: Максим Косюр |
П'ятниця, 10 лютого 2023, 16:15
«Постійно звертаються СБУ і контррозвідка»: як «Безпечне місто» допомагає луцьким спецслужбам (фото)

У Луцьку з 2015 року реалізовують програму «Безпечне місто». За вісім років роботи вона неодноразово допомагала правоохоронцям розкривати злочини.

Журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» з’ясовували, за яким принципом розміщують вуличні камери та як програма допомагає українцям.

Система відеонагляду відстежує скупчення людей та транспорту, виявляє акти вандалізму та правопорушення. Ба більше, вона розпізнає обличчя людей і номерні знаки. Це дозволяє знайти у базі даних викрадені автівки, людей у розшуку чи об’єкти на конкретній території.

Директорка департаменту муніципальної варти Юлія Чіпак (Сиротинська) повідомила, що програма дуже дієва. До них постійно звертаються працівники
різних відомств. Найчастіше – СБУ, ДБР та контррозвідка.

«Програма допомагає. Останній рік до нас постійно звертається Служба безпеки України, контррозвідка, Нацполіція, прикордонна служба, ДБР. Усі резонансні справи пов’язані з війною, тому розголошувати деталі я не маю права», – розповіла пані Юлія.

Начальниця департаменту муніципальної варти Юлія Чіпак (Сиротинська)Начальниця департаменту муніципальної варти Юлія Чіпак (Сиротинська)
 

До 24 лютого програма також активно допомагала працівникам правоохоронних органів розкривати злочини. Поліції тепер легше знаходити винних у тих чи інших справах. Окрім того, відеонагляд діє і з профілактичною метою.

«У довоєнний період до нас зверталися з проханням встановити місце перебування тих чи інших осіб. Просили відео ДТП. СБУ та ДБР шукали ті чи інші автомобілі. Нас просили визначити, чи в’їжджали на певні ділянки конкретні автівки. Допомагали розшукувати викрадені машини», – повідомляє очільниця мунварти.

Розпізнавання номерних знаків автомобілівРозпізнавання номерних знаків автомобілів
 

За 2022-2024 роки у місті планують встановити 1120 нових камер і створити інтегровану систему відеоспостереження та відеоаналітики. До того ж за цей період працівники департаменту мають утворити Центр управління кризовими ситуаціями.

Камери відеоспостереження, встановлені у містіКамери відеоспостереження, встановлені у місті
 

У департаменті кажуть, що камери у місті встановлюють з урахуванням багатьох чинників. Здебільшого звертають увагу на звернення правоохоронців та карту вчинення злочинів.

«Це залежить від запитів та потреб правоохоронних органів і від того, які у нас були поставлені плани у стратегії розвитку програми «Безпечне місто». ЇЇ створювали із залученням 12 фахівців. Враховували відповідне зонування, навантаження та карту вчинення злочинів», – повідомила директорка департаменту.

Нагадаємо: 25 січня під час сесії міської ради очільниця департаменту муніципальної варти Юлія Чіпак оголосила, що на проспекті Відродження встановлять нові камери відеонагляду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
27 квітня 2023
09 червня 2021
19 травня 2021
16 лютого 2021
24 січня 2021
22 грудня 2020
05 жовтня 2020
12 липня 2020
11 липня 2020
20:00
10:00