Поділитись:

SmartLutsk: як лучанам розплатитися з муніципалами

Автор: Максим Косюр |
Субота, 11 лютого 2023, 09:00
SmartLutsk: як лучанам розплатитися з муніципалами

Попри повномасштабне вторгнення, розвиток та цифровізація Луцька не зупинилися: у місті діє можливість електронної оплати у громадському транспорті, програма «Безпечне місто» слідкує за дотриманням порядку, а від літа розпочав роботу застосунок SmartLutsk.

З мобільною програмою луцькі водії можуть сплатити за паркування зі свого смартфона. Для цього не потрібно навіть виходити з автівки. Ця послуга працює уже протягом восьми місяців. Вона зібрала чимало як позитивних, так і негативних відгуків від користувачів.

Журналісти сайту новин Луцька «Конкурент» дізнавалися, які функції планують додати у застосунок та чи справді водіям зручно ним користуватися. 

Програма працює для жителів та гостей Луцька з 14 червня 2022 року. За цей період вона зібрала багато неоднозначних відгуків. На початках люди писали про неможливість реєстрації чи різні збої. Протягом восьми місяців розробники виправляли проблеми та намагалися зробити користування комфортним.

SmartLutsk: як лучанам розплатитися з муніципалами
 
Зараз у застосунку діє декілька функцій: погодинне паркування і штрафи. Перша функція – вибір та сплата обраного місця паркування (одна година – 10 гривень). Друга функція – оплата штрафів, де можна відслідковувати порушення і сплачувати їх. 

У планах розробників – запустити ще дві послуги для водіїв. Вони зможуть придбати абонемент на паркову та взаємодіяти зі штрафним майданчиком. 

SmartLutsk: як лучанам розплатитися з муніципалами 
 
Олег кермує автомобілем уже чотири роки. Каже, що за цей час користувався застосунком декілька разів. Про його роботу відгукується схвально.

«Нещодавно мав оплатити парковку на вулиці Кривий Вал. Паркомати не працюють, але був QR-код з посиланням на SmartLutsk. Через нього й оплатив годину паркування. Ніяких проблем не було», – розповідає чоловік.

Інший керманич – Василь – дотримується протилежної думки. Чоловіку 55 років і у нього немає смартфона, тому оплатити через SmartLutsk не може. Скаржиться, що мусить шукати інше місце для автомобіля та добиратися пішки. 

«Я старий чоловік. І телефон у мене простий. Платив колись через паркомати, а зараз мушу шукати місце, де платити не потрібно. Потім іду, куди треба, пішки. Коли машин багато, то знайти місце тяжко», – обурюється водій.

SmartLutsk: як лучанам розплатитися з муніципалами 

У мережі нарікають на роботу застосунку. Відгуки користувачів в AppStore – здебільшого негативні. Люди пишуть, що оплатити штрафи через нього неможливо, з’являється помилка. Проте з оплатою за години стоянки проблем майже немає. 

«Маю два штрафи за паркування, і спробував багато способів їх сплатити. Жоден не спрацював. Цей горе-додаток каже, що штрафів нема», – пише обурений користувач. 

SmartLutsk: як лучанам розплатитися з муніципалами 

Директорка департаменту муніципальної варти Луцької міської ради Юлія Чіпак (до заміжжя – Сиротинська, - ред.) розповіла, що лучани активно користуються програмою. Проте з труднощами також стикаються, особливо старші за віком користувачі. 

«Ті, хто його освоїв, без проблем користуються. На даний момент його використовують майже сім тисяч людей. Вони перевіряють і сплачують штрафи, оплачують за паркування. Дуже часто у людей просто не оновлена система в телефоні. Через це виникають проблеми з додатком. Старші користувачі інколи не розуміють, як правильно ним користуватися», – каже директорка департаменту.

SmartLutsk: як лучанам розплатитися з муніципалами 

Через повномасштабну війну розробка нових функцій у застосунку загальмувалася. Зі слів пані Чіпак, для впровадження певних можливостей потрібно створювати нові паркувальні майданчики. 

«Зараз війна, і дуже багато питань у місті – на паузі. Для початку потрібно робити нові місця для паркування. Функцію абонементів планували зробити, але її доцільно вводити, коли у місті є п’ять і більше паркувальних майданчиків», – розповідає Юлія Чіпак.

Ба більше, директорка розповіла, що в умовах відключень електрики департамент лояльно ставиться до водіїв. Наприклад, в районі вулиці Кравчука часто разом з електрикою зникає інтернет. Тому оплатити паркомісце неможливо. У таких випадках на цій ділянці штрафи не виписують.

Пані Юлія зазначає, що за сприятливої ситуації в регіоні нові функції вони презентують у квітні. Проте це, на жаль, повністю від департаменту не залежить.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
17:45
25 квітня 2024
22:02
24 квітня 2024