Поділитись:

Луцька депутатка склала повноваження через заборону виїзду за кордон: на кого діє обмеження (відео)

Середа, 01 лютого 2023, 12:32

Депутатка Луцької районної ради Ольга Максим'як склала повноваження через постанову уряду, яка обмежує виїзд за кордон тисячам жінок. 

Про це вона розповіла у коментарі журналістам сайту новин Луцька та Волині «Конкурент»

Ідеться про постанову від 27 січня, якою уряд вніс зміни до правил перетину кордону, згідно з якими заборону на виїзд отримали тисячі цивільних жінок-держслужбовиць і депутаток всіх рівнів. 

Ольга Максим'як разом із маленьким сином виїхала за кордон ще в перші дні повномасштабного вторгнення. Вона виховує дитину сама, і каже, що мусить дбати в першу чергу про безпеку сина. Жінка оселилася в Шотландії. У місті Глазго вона волонтерить у місцевій українській громаді. 

«У цій постанові незрозуміло, яким чином регулюються права батьків, які є одинокими. Мій колишній чоловік помер. І якби я зараз була в Україні, вийшов би парадокс: я свою дитину можу лише супроводжувати для виїзду. Моїй дитині лише 8 років, і хто має бути з ним за кордоном? Як на мене, це взагалі пряма дискримінація. Це породжує ще більше гендерних проблем у нашій країні», – вважає Ольга Максим'як. 

Ольга МаксимякОльга Максимяк
 

На її думку, ця постанова спричинить колапс у місцевому самоврядуванні в час війни і за рік до виборів. 

ЩО ЦЕ ЗА ПОСТАНОВА

У постанові №69 від 27 січня 2023 року, яку опублікували на сайті Кабінету міністрів України, є перелік посад та категорій, які можуть виїжджати за кордон на підставі відповідних рішень про службові відрядження. Окремо не вказано, що це стосується чоловіків чи жінок, тому логічно, що такі вимоги стосуються всіх посадовців, пояснює юрист Валентин Хаймик.

Як пише ВВС Україна, тільки депутатками місцевих рад є 15 тисяч жінок, понад 9 з яких є депутатками сільських рад. Їх теж додали до переліку і заборонили виїзд.

Валентин ХаймикВалентин Хаймик
 

Також відповідно до постанови протягом 3 днів до Адміністрації Держприкордонслужби повинні подати списки цих осіб. Отже, при виїзді за кордон особа, яка підпадає під дію цієї постанови повинна надати документи, що підтверджують факт поїздки у службових цілях. 

Обмеження на перетин кордону тепер мають:

  • члени кабміну, перші заступники та заступники міністрів, держсекретар кабміну, його перший заступник та заступники, державні секретарі міністерств,
  • керівники центральних органів виконавчої влади, їхні перші заступники та заступники,
  • керівник апарату Верховної Ради, його перший заступник та заступники, народні депутати, уповноважений Верховної Ради з прав людини та його представники,
  • керівник офісу президента та його заступники, керівники інших допоміжних органів і служб, утворених президентом, та їхні заступники,
  • голова СБУ, його перший заступник та заступники,
  • голова та члени Нацради з питань телебачення і радіомовлення, голова та члени рахункової палати, голова та члени ЦВК, голови та члени інших державних колегіальних органів,
  • секретар РНБО, його перший заступник та заступники,
  • голова Нацбанку, його перший заступник та заступники,
  • постійний представник президента в Криму та його заступники, голови місцевих держадміністрацій, їхні перші заступники та заступники,
  • судді Конституційного Суду, судді, прокурори, керівники інших державних органів та їх заступники,
  • депутати місцевих рад, а також керівники структурних підрозділів державних органів та органів місцевого самоврядування і працівники, які заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, керівники державних підприємств та їхні заступники.

Пропуск за кордон можливий у виняткових випадках:

  • якщо представники цих категорій громадян є одиноким батьком чи матір'ю дитини/дітей до 18 років, якщо вони їдуть відвідати дітей. Або для супроводження дітей для виїзду за межі України. Для цього прикордонникам потрібно надати відповідні документи.

  • якщо людина їде за кордон для лікування за наявності документів, що дають право на виїзд з України та в'їзд до України, та листа від МОЗ з переліком осіб, яких лікарні за кордоном можуть прийняти для лікування.
  • дозвіл на виїзд може дати голова Державної прикордонної служби у разі смерті за кордоном когось з родини.

МІСЦЕВІ РАДИ ПРОТЕСТУЮТЬ

Постанова, яка обмежила виїзд за кордон цивільним українкам, викликала хвилю дискусій у мережі. Деякі місцеві ради звернулися до прем'єра з протестом. Так, 31 січня депутати Мукачівської міської ради на Закарпатті звернулися до Прем'єр-міністра України щодо рішення про обмеження виїзду за кордон жінкам-депутатам.  У міській раді вважають, що це рішення не має жодних очевидних позитивів ні для обороноздатності, ані для будь-яких інших сфер життя країни. Натомість такі обмеження створюють значні додаткові труднощі та черги на пунктах пропуску через державний кордон та ставить під загрозу отримання сотень тон гуманітарних вантажів через напрацьовані особисті зв'язки та ефективну комунікацію, вважають депутати. Вони просять скасувати рішення про обмеження для виїзду за кордон  жінок-депутатів місцевих рад.

«Це відомий факт, що через заборону виїзду з України чоловікам призовного віку з початком широкомасштабної агресії Росії саме жінки стали містком між Україною та країнами-союзниками, та взяли на себе значну частину волонтерської роботи. І серед цих жінок чимало депутатів місцевих рад, зокрема, із Закарпаття, які активно включились в роботу по забезпеченню наших підрозділів на передовій одягом, продуктами харчування, амуніцією та побутовими речами з-за кордону. Крім того, значна частина жінок, зокрема й жінок-депутатів місцевих рад, особливо в прикордонних областях, з початком бойових дій відправила своїх дітей за кордон для проживання та навчання, й створення штучних труднощів для відвідин ними своїх дітей є однозначно незрозумілим та неприйнятним», – ідеться у зверненні мукачівських депутатів. 

Чи буде аналогічне звернення від Луцької міської чи Луцької районної рад, поки невідомо. 

Нагадаємо, наприкінці серпня минулого року стало відомо, що відповідно до закону про військовий обов'язок і військову службу, жінки, які мають спеціальність та професію, яка є спорідненою з відповідною військовою спеціальністю, повинні стати на військовий облік з 1 жовтня. Тоді у Міністерстві оборони України запевняли, що жодних заборон на виїзд жінкам за кордон з 1 жовтня немає. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки: