Поділитись:

Реабілітація військових: як у Луцьку відновлюють здоров'я пораненим бійцям (фото, відео)

Вівторок, 17 січня 2023, 09:35

У медичному Центрі реабілітації учасників бойових дій, що працює у Луцькій громаді, відновлюють здоров’я після поранень, ампутацій та контузій декілька десятків воїнів. Курс лікування триває від двох тижнів.

Про це розповіла «Суспільному» завідувачка відділення Наталія Солобчук.

З її слів, пацієнтам надають послуги як з фізичної реабілітації, так і з психологічної допомоги.

«Це дуже великий, поширений напрямок і дуже-дуже необхідний нашим пацієнтам, відповідно медикаментозний супровід. Курс лікування в залежності від необхідності: від потреби, яку ми обговорюємо з пацієнтом», – розповіла заввідділення.

 

З військовими, в яких мінно-вибухові поранення та черепно-мозкові травми спричинили розлади мови, працює логопед Богдана Миронець. Каже: працюють над відновленням комунікації, навичок читання й письма, аби бійці могли якомога швидше повернутися до звичного життя.

«У військових бувають тяжкі види афазії – повна втрата мовлення або розлади мовлення. Також буває дисфагія – порушення ковтання», – говорить працівниця центру.

 

Заняття з ерготерапії відвідує нині травмований боєць. Свого імені чоловік не називає з міркувань безпеки. Після поранення, каже, втратив рухові функції лівої руки.

«Мене мобілізували у жовтні, був призваний у десантно-штурмові війська. Отримав поранення у грудні в районі Білогорівки (Луганська область, – ред.)», – каже боєць.

 

Зі слів фізичного терапевта Андрія Гузова, цей військовослужбовець відновлюється у залі фізичної реабілітації високої інтенсивності після інсульту. У чоловіка було два випадки інсульту в різні проміжки часу.

«Завдання: ті навички, які були втрачені внаслідок перенесеного інсульту, відновити. В цьому випадку ми працюємо над покращенням ходьби, над координацією, над балансом», – сказав фізтерапевт.

 

У медичному центрі за допомогою медиків відновлює роботу правої руки боєць з Луцька, який травмувався 11 листопада під час контрнаступу на Херсон. Розповідає: після реабілітації повернеться на передову, бо має затребувану професію – сапер.

«Я проходив навчання в 100-й бригаді ТрО наприкінці 2021 року. Приїхав у військкомат, видали зброю, і ми пішли на патруль стратегічних об’єктів. 12 березня я був мобілізований до лав ЗСУ. В мене травми правої руки, переломи зап’ястя, пальців», – додав боєць.

 

Як зазначила завідувачка відділення Наталія Солобчук, Центр реабілітації працює за програмою медичних гарантій та приймає не лише військових, а й цивільних. Також у закладі з вересня минулого року працює стаціонарне відділення на 20 ліжок.

Нагадаємо: на сайті новин Луцька «Конкурент» у статті Міли Роспопи можна дізнатися, як працює Медичний центр реабілітації учасників бойових дій, що на проспекті Волі у Луцьку. Тут працюють 20 досвідчених фізичних терапевтів, ерготерапевтів, реабілітологів, невропатологів, ортопедів-травматологів, психологів, терапевтів мовлення, логопедів. Загалом колектив установи – це 70 працівників. Щодня тут може одночасно отримувати допомогу понад 150 людей. Є можливість цілодобового перебування для пацієнтів та палати на 20 і більше ліжкомісць. Центр постійно розширюється і закуповує обладнання для кваліфікованої допомоги. Тут є різноманітні тренажери та басейн. Очолює Центр Ігор Гнетньов

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
28 березня 2024
27 березня 2024
20:57
14:09