Поділитись:

Розбиті вікна і бруд: чому луцьку «Бригантину» не можуть привести до ладу (фото)

Понеділок, 16 січня 2023, 09:00
Розбиті вікна і бруд: чому луцьку «Бригантину» не можуть привести до ладу (фото)

Занедбане кафе «Бригантина» продовжує повільно руйнуватися у Центральному парку Луцька. Вибиті вікна, вицвіла фарба та бруд справляють гнітюче враження. Судно, яке колись плавало Дніпром, а потім було кав'ярнею у Луцьку, нині доживає свої останні дні, всіма покинуте і забуте. 

У січні минулого року місто демонтувало міст, який вів до судна. А наприкінці жовтня 2022-го на сесії Луцькради знову підняли питання про те, чи може «Бригантина» і далі залишатися у парку. Журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» намагалися розібратися, чому «Бригантина» занепадає, ті чому ніхто досі не привів її до ладу. 

Розбиті вікна і бруд: чому луцьку «Бригантину» не можуть привести до ладу (фото) 

ТРОШКИ ІСТОРІЇ

У своєму матеріалі луцька журналістка Олена Лівіцька дослідила, що судно з'явилося у Центральному парку міста як подарунок працівників Херсонського суднобудівельного заводу. Очевидно, йшлося про підготовку обласного центру до 900-ліття міста, яке гучно відзначали у 1985-му. 

Це так звана «Ракета». Саме так називалася серія радянських пасажирських річкових суден на підводних крилах. Якщо вірити «Вікіпедії», випускали «Ракети» з 1957-го до 1970-го. Усього подібних – до чотирьох сотень. Родом «Ракета» з Криму, серійний випуск таких суден налагодили на Феодосійському суднобудівному завод «Море».

Стиром це судно не плавало, а от води Дніпра ще, мабуть, пам'ятає. Називалося воно не «Бригантиною» – колись носило ім'я українського режисера і драматурга Миколи Куліша. Доставив судно до Луцька капітан Володимир Будчик. З його слів, судно дотягнули буксиром до самісінького парку. Звідти його з допомогою крану підняли і поставили на каналі поблизу центральної алеї парку.

У 80-х тут продавали морозиво. У 90-х судно передали у власність бізнесмену Дмитру Москвичу, колишньому депутату Луцькради. Згодом тут все частіше продавали холодне пиво та шашлик. Певний час навіть пробували здавати «Бригантину» в оренду

У 2017-му членів виконавчого комітету Луцькради стурбував зовнішній вигляд судна. У 2021-му стали перевіряти безпечність «Бригантини». В ці роки заклад всередині частіше не працював, аніж був відчинений. Після того, як міст через канал демонтували, «Бригантина» продовжує занепадати. 

Розбиті вікна і бруд: чому луцьку «Бригантину» не можуть привести до ладу (фото) 

В ЧОМУ ПРОБЛЕМА

Судно в Центральному парку Луцька сьогодні виглядає просто жахливо. Вікна вибиті, а корпус брудний. Виконувач обов'язків директора комунального підприємства «Парки та сквери», який опікується благоустроєм Центрального парку, Олександр Михалусь каже, що вплинути на ситуацію не може. 

«Я би теж зацікавлений був у тому, щоб це майно реставрували, привели до ладу, або взагалі забрали з парку Бо воно зараз псує весь вигляд парку. На даний момент це просто розсадник сміття. Я не маю жодного впливу на те, щоб судно звідти забрати. Це не моє майно. Там всередині бігають і лазять діти. Для них це розвага – лазити по чомусь закинутому. То ми трошки проводимо з ними профілактичну роботу – ганяємо звідти. Але в основному працівникам доводиться після них там постійно прибирати», – каже він. 

Олександр МихалусьОлександр Михалусь
 

Розбиті вікна і бруд: чому луцьку «Бригантину» не можуть привести до ладу (фото) 

На занедбаний стан судна звернув увагу також і депутат Андрій Білан. Саме він у жовтні минулого року підняв питання доцільності перебування судна у парку надалі. Під час сесії з'ясувалося, що «Бригантина» наразі перебуває в іпотеці. Цю інформацію підтвердили також у юридичному департаменті Луцькради. 

Зокрема, за даними департаменту, судно є об'єктом нерухомості, що було зареєстровано на підставі рішення господарського суду у 2006 році. Відповідно, з відомостей реєстру, власником цього майна є приватне підприємство «Діва». Майно цього приватного підприємства знаходиться в іпотеці. На нього накладено арешт постановою відділу Державної виконавчої служби Луцького міського управління юстиції. 

«Теоретично, підприємець міг би погасити борг, і, відповідно, вивести це майно з-під арешту, а місто могло би викупити це майно. Ми з такою пропозицією, щоб власник розглянув можливість відчуження кафе на користь територіальної громади, зверталися, однак воно залишилося без відповіді», – пояснює начальниця юридичного департаменту Луцькради Наталія Юрченко

Наталія ЮрченкоНаталія Юрченко
 

ЩО КАЖЕ ВЛАСНИК

З 90-х років «Бригантина» у парку належить бізнесмену, колишньому депутату Луцькради Дмитру Москвичу. У розмові з нашими журналістами він запевняє, що на вимогу міськради привів судно до ладу, і вже готовий був відновлювати роботу закладу, коли міст через канал демонтували. 

«Бригантина» була зроблена – все повністю. Ми мали відкрити її, але влада знесла міст самовільно. Зараз відкрита кримінальна справа про знищення майна. Вони знесли місток, через який був вхід у «Бригантину». Також є позов до суду про відновлення і відшкодування. Вирішили, що воно аварійне. Але коли щось аварійне – його ж не зносять. Хоча аварійності не було, місток був відремонтований. Про знесення мене навіть не попередили. Я вже з газети взнав, що знесли мостик», – каже він. 

Дмитро МосквичДмитро Москвич
 

Бізнесмен нарікає, що багато років ніхто з представників місцевого самоврядування з ним не зв'язувався і не висловлював претензій. А він хоче, щоб заклад у судні працював у парку надалі. Але вже тоді, коли місто відновить демонтований міст.

«Моя позиція – щоб «Бригантина» далі працювала», – каже Дмитро Москвич. 

Розбиті вікна і бруд: чому луцьку «Бригантину» не можуть привести до ладу (фото) 

У поліції журналістам ІА «Конкурент» підтвердили, що справа стосовно «Бригантини» була, але вона вже закрита. Та поки судно у самому серці Луцька продовжує руйнуватися. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів