Поділитись:

Більшість українців хоче повної заборони УПЦ МП

Четвер, 29 грудня 2022, 17:31
Більшість українців хоче повної заборони УПЦ МП

Більше 54% українців переконані, що УПЦ МП треба повністю заборонити в Україні.

Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології, проведеного 4-27 грудня.

78% українців вважають, що держава так чи інакше має втрутитися в діяльність УПЦ МП. Зокрема, серед них 54% вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні. 

Більшість українців хоче повної заборони УПЦ МП 

Ще 24% виступають за дещо «м’якший» підхід, який не вводить повної заборони, але передбачає встановлення державного контролю та нагляду.

Лише 12% респондентів вважають, що нічого не варто робити і не варто втручатися у справи УПЦ МП, а розслідувати лише окремі можливі випадки правопорушень. 

Більшість українців хоче повної заборони УПЦ МП 

Соціологи зазначають, що у всіх регіонах України більшість населення виступають за втручання держави в питанні діяльності УПЦ МП. 

Більшість українців хоче повної заборони УПЦ МП 

Дослідження тривало з 4 по 27 грудня. Методом телефонних інтерв’ю на основі випадкової вибірки мобільних номерів було опитано 1010 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим) у віці від 18 років.

До вибірки не включали жителів територій, які тимчасово не контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року (АР Крим, м. Севастополь, окремі райони Донецької та Луганської областей), а також опитування не проводилося з громадянами, які виїхали за кордон після 24 лютого 2022 року.

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 2,4% для показників, близьких до 50%, 2,1% для показників, близьких до 25%, 1,5% – для показників, близьких до 10%, 1,1% – для показників, близьких до 5%.

Соціологи зазначають, що за умов війни, крім зазначеної формальної похибки, додається ще певне систематичне відхилення, але отримані результати зберігають високу репрезентативність та дозволяють досить надійно аналізувати суспільні настрої населення.

Нагадаємо, що Конституційний суд України після років розгляду визнав законним закон, який вказує, що УПЦ МП повинна вказувати свою приналежність до росії. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів