Поділитись:

Як українські військовополонені передають листи рідним: деталі процедури

Середа, 28 грудня 2022, 23:38
Як українські військовополонені передають листи рідним: деталі процедури

З серпня розпочався процес передачі листів українських військовополонених рідним та навпаки.

Відтоді полонені відправили 2102 листи, а їх рідні своєю чергою передали 2800. Про це Суспільному розповів директор Національного інформаційного бюро Олександр Смірнов.

За його словами, передачі відбуваються регулярно, вже було шість: з українського боку такі передачі організовуються кожні два тижні, від полонених до рідних передають тоді, коли ці листи надходять.

Смірнов пояснив, що рідні надсилають листи до Національного інформаційного бюро, саме інформбюро передає їх в Міжнародний комітет Червоного Хреста, МКЧХ своєю чергою передають до Міноборони Росії, і вони вже розподіляють до місць утримання, передають полоненим.

Директор організації також наголосив, що рідні військовополонених можуть відправляти листи будь-яким зручним чином: наприклад, Новою поштою або, якщо людина перебуває за кордоном, вона може надіслати лист на електронну пошту, а Національне інформбюро роздрукує його, запакує та передасть.

«Навіть був випадок, коли батько, скажімо, знаходячись в зоні бойових дій не міг отримати ні на месенджер, нікуди. І він дав згоду, щоб ми зачитали лист, і він так само, послухавши лист, голосом продиктував відповідь, яку ми написали від нього і відправили лист його сину», — розповів Смірнов.

Водночас він зауважив, що передача листів військовополоненим є довготривалим процесом, адже Росія не дотримується Женевських конвенцій та інших «правил здорового глузду», тож немає гарантії, що листи полоненим з боку РФ передаватимуться впродовж трьох днів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів