Поділитись:

Польські археологи виявили у гробницях єгипетських вельмож голови крокодилів

Четвер, 29 грудня 2022, 02:03

Дев’ять голів крокодилів знайшли польські дослідники у Фіванському некрополі, неподалік від храму Хатшепсут в Єгипті.

Вони були поховані кілька тисяч років тому у двох гробницях єгипетських можновладців, – пише Українська правда.Життя

За словами доктора Патріка Чудзіка, керівника дослідження з Центру середземноморської археології Варшавського університету, це унікальне відкриття, тому що досі в Єгипті не було відомо про могили зі спорядженням у вигляді крокодилів.

Голови рептилій знайшли у гробниці канцлера Четі, одного з найважливіших посадових осіб часів фараона Ментухотепа II (правив 2055-2002 рр. до н.е.) та в іншій анонімній гробниці, яка, ймовірно, належить візиру, який служив при дворі того ж правителя. Цю посаду єгиптологи порівнюють із посадою сучасного прем'єр-міністра.

Археолог зазначив, що виявлені його командою голови крокодилів не муміфіковані, а загорнуті в тканину. Вони не піддавалися жодним додатковим обробкам.

Черепи з досліджених могил належали молодим і дорослим особам. Середня їхня довжина становила від 2 до 4 м.

До наших днів збереглися лише фрагменти черепів і нижньої щелепи, тому фахівці не можуть сказати, як відбувалося обезголовлення.

«Наші відкриття показують, що останки крокодилів були частиною похоронного інвентарю, а тому мали магічне значення», – каже Чудзік.

Дослідник каже, що голови мали допомогти покійному в подорожі потойбічним світом. Крокодили були присутні в Єгипті приблизно до середини ХХ століття, коли Велика Асуанська гребля була побудована на півдні країни.

У стародавньому Єгипті вони були об'єктом поклоніння, але також викликали страх, тому що любили вештатися на піщаних берегах Нілу. Вони полювали на жертв серед каналів Нілу.

У стародавньому Єгипті бог Собек зображувався у вигляді крокодила або людини з головою крокодила. Завдяки єгипетському синкретизму він здобув високий ранг у пантеоні. Іноді його називали Собек-Ра, завдяки чому він також став сонячним божеством. Ра був одним з найважливіших єгипетських богів.

«Душа померлого, чия могила містила крокодилячі голови, була захищена Собеком і комбінованою формою Собек-Ра. Тоді вона могло прийняти форму бога й таким чином отримати його силу, що також захищало її від небезпек, що ховаються в потойбічному світі», – пояснив доктор Чудзік, посилаючись на стародавні заклинання, записані в збірках поховальних текстів часів Стародавнього Єгипту.

Могили, розташовані біля храму Хатшепсут, є об’єктом досліджень поляків з 2013 року.

Команда Чудзіка виявила черепи крокодилів не в гробницях, а в купах, залишених їх першим дослідником – Гербертом Вінлоком з Метрополітен-музею в США, який працював там 100 років тому.

Дослідники того часу мало звертали уваги на останки тварин. Вони зосередилися на придбанні цінних з їхньої точки зору артефактів – ювелірних прикрас, скульптур і предметів повсякденного вжитку. Решту згрібали у купу.

Вчені припускають, що голови крокодилів у багаті гробниці в Стародавньому Єгипті поміщали нерідко. Це підтверджують останні відкриття в некрополі Асасіф, де було знайдено ще останки цих нільських рептилій в одній гробниці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
25 березня 2024
19 лютого 2024
20 грудня 2023
19 грудня 2023
13 грудня 2023
04 грудня 2023
26 листопада 2023
19 листопада 2023
17 листопада 2023
11 листопада 2023