Поділитись:

Як розкопували старовинний храм у Луцькому замку: ретрофото

Четвер, 15 вересня 2022, 18:25
Як розкопували старовинний храм у Луцькому замку: ретрофото

Луцький археолог Віктор Баюк показав ретрофото із розкопок на території Замку Любарта. 

Світлини він оприлюднив у своєму фейсбуці у четвер, 15 вересня. 

На фото зображена дослідниця у процесі роботи. Також там видно мури замку і фрагменти фрески, знайденої під час археологічного дослідження. 

«Мар'яна Володимирівна Малевська, автор відкриття та дослідник Кафедрального Собору Івана Богослова ХІІ століття у Луцькому замку. Фото 1984 року з розкопок у Замку та 1987 року після реставрації фрески Лик Христа», – підписав фото Віктор Баюк.

Досліджувати територію Луцького замку фахівчиня приїхала із Санкт-Петербурга. Луцька журналістка Олена Лівіцька у коментарях припустила, що найважливіші проекти того часу довіряли росіянам. 

Віктор Баюк не погодився:

«Я б не був такий категоричний, ряд визначних археологічних знахідок України були зроблені різними людьми. Тут на перший план виходила кваліфікація: Малевська працювала у системі АН, вчилася у корифеїв науки, проводила польові археологічні дослідження ряду домонгольських об'єктів, локалізувала цю споруду на території Луцького замку і мала першочергове право її досліджувати. Людей, що мають фах розкрити об'єкт такого рівня і зараз можна порахувати на пальцях двох рук. Звісно, тільки на мою суб'єктивну думку, досліднику із СПб було легше адміністративно чим досліднику зі Львова (маю приклад свого вчителя Д.Н.Козака) але найбільше тут залежало від самої людини, її виваженості, толерантності та професіоналізму», – пояснив він. 

Як відбувалися розкопки – дивіться на фото. 

Як розкопували старовинний храм у Луцькому замку: ретрофотоЯк розкопували старовинний храм у Луцькому замку: ретрофотоЯк розкопували старовинний храм у Луцькому замку: ретрофото 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
25 квітня 2024
22:02
24 квітня 2024