Поділитись:

Археологи знайшли підтвердження існування загубленого міста майя

Четвер, 24 листопада 2022, 02:35
Археологи знайшли підтвердження існування загубленого міста майя

Група археологів із Національного інституту антропології та історії (INAH) знайшла підтвердження існування загубленого міста Ошкуцкаб на території однойменного сучасного муніципалітету у Мексиці у штаті Юкатан.

Про це повідомляє Heritage Daily.

Ошкуцкаб був доколумбовим містом майя, яке після падіння Майяпану в 1440-х роках нашої ери стало регіональною столицею, якою керувала родина Тутул Сю.

Майя або мая – одна з цивілізацій Месоамерики, що відома своєю розвиненою писемністю, приголомшливими досягненнями в мистецтві, астрономії та архітектурі. Цивілізація мая почала формуватися у докласичну добу (1999 до н. е. – 250 н. е.), досягла розквіту в класичний період (250-900) і продовжувала існувати в гірській Гватемалі та на Юкатані аж до прибуття конкістадорів.

Попри поширені хибні уявлення, народ майя не зник, сотні тисяч індіанців майя продовжують жити на тих самих територіях, де тисячу років тому мешкали їхні предки. Частково збереглися їхні традиції та мова. Зникла лише класична цивілізація майя.

Незважаючи на те, що Сю співпрацювали з іспанцями, місто та його храми були зруйновані, звільнивши місце для іспанського колоніального міста в 1550 році після завоювання іспанцями Юкатану.

У його центрі іспанці побудували Parroquia de San Francisco de Asis, велику францисканську церкву на місці, де, можливо, стояв один із попередніх храмів майя.

Сьогодні збереглося небагато свідчень доколумбового Ошкуцкабу, але є кілька невеликих пов’язаних руїн майя в навколишніх лісах.

Археологи INAH на чолі з Педро Ксулуком Баламом і Томасом Галларета Негроном у співпраці з міською радою Ошкуцкабу проводили розкопки в центральному парку, коли вони знайшли кераміку майя, зразки кісток і фрагменти прикрашених архітектурних елементів, які датуються майже 1000 років після класичного періоду.

Деякі з кам’яних уламків зображують важливі фігури майя, можливо, богів або еліту майя, і були передані на зберігання Інститутом для проведення подальших досліджень. Команда також знайшла скло та порцеляну, які символізують переплетення розвитку Ошкуцкаба та колоніального міста, що з’явилося потім.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів