Поділитись:

Археологи дослідили підвал у монастирському корпусі Луцького братства (фото, відео)

Неділя, 04 вересня 2022, 17:10
Археологи дослідили підвал у монастирському корпусі Луцького братства (фото, відео)

У старій частині Луцька волинські археологи завершили дослідження підвалу каплиці отців Василіанів. Сама каплиця не збереглася, але залишки фундаменту, шов на стіні монастиря Луцького братства та фото сторічної давнини свідчать про те, що у 20-их роках минулого століття каплиця діяла.

Про це розповів археолог Віктор Баюк, – повідомляє Суспільне.

Зі слів керівника археологічної експедиції, внутрішнє планування, вхід та система підземель були недоступні для попереднього вивчення перед початком робіт.

Археологи дослідили підвал у монастирському корпусі Луцького братства (фото, відео) 

«Ми відкрили повністю систему входу. Цегляні сходи, невеличкий коридор з нішею і поворотом можна було зайти до підземель самої каплиці, фактично в крипту. З крипти каплиці направо є двері, дверний проріз, яким можна пройти до безпосередньо підземелля основного корпусу монастиря», – говорить Віктор Баюк.

Археолог Віктор БаюкАрхеолог Віктор Баюк
 

У нововідкритих підземеллях працював студент, майбутній археолог Богдан Омельчук. Каже: цегла в підвальному приміщенні відповідає часу побудови споруди – це 17-18 століття.

«Зараз ми проводимо фінальну розчистку для того, щоб тут зробити нормальний вхід, змогли заходити робочі і займатися укріпленням склепіння і реставрацією, яка можлива», – зазначив студент.

Студент Богдан ОмельчукСтудент Богдан Омельчук
 

Під час досліджень вдалося відшукати археологічні знахідки: скло, кераміку, металеві предмети та ґудзики. Студент Данило Кононець розповів, що ці предмети почистять, опишуть і вони стануть частиною музейної колекції.

Знайдені фрагменти посуду презентують європейський побут 17-18 століть.

«Є денце від бокала, скляне. Бачимо прояви окису свинцю, тому що свинець використовувався у виготовленні скла у 17-18 столітті, він був як зв’язуюча речовина. Характерна особливість давнього скла – це перламутрові прояви», – зазначив хлопець.

Знайдені предметиЗнайдені предмети
 

Історичну цеглу, яку дістали при розкопках, використають під час реставрації частково втраченого склепіння, – додав Данило Кононець.

Студент Данило КононецьСтудент Данило Кононець
 

Волинським археологам допомагав киянин, майбутній історик Іван Кочетигов. Юнак каже: батьки служать у Збройних силах, а він разом із молодшою сестрою у перший день повномасштабної війни приїхав до Луцька.

«Вперше в житті я займаюся такими роботами археологічними. Саме на цьому об’єкті я займався різними задачами: спускався в підземелля, коли ми відкачували воду, викопував землю, якої доволі багато було», – додав хлопець.

Нині підземелля каплиці Василіанів та монастирського корпусу затоплені. Як зазначив волинський археолог Віктор Баюк, це руйнує пам’ятку національного значення.

«Ми спробуємо написати і в Луцьку міську раду, і в ОДА, але як рекомендацію, що потрібно зробити. Кілька разів ми викачували звідси воду, але вона моментально поверталась», – резюмував керівник археологічної експедиції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
12 квітня 2024
18:07
12 січня 2024
02 січня 2024
20 грудня 2023
26 листопада 2023
19 листопада 2023
17 листопада 2023
05 жовтня 2023
22 серпня 2023
21 серпня 2023