Поділитись:

На Волині зберігається ризик підхопити туляремію або лептоспіроз

Середа, 28 грудня 2022, 08:50
На Волині зберігається ризик підхопити туляремію або лептоспіроз

На Волині є території, де поширені зооантропонозні інфекції (спільні для людей і тварин – це туляремія і лептоспіроз).

У 90-х роках туляремію реєстрували по всіх регіонах області в межах 100-150 заражених осіб щорічно. Далі було 30-ти річне затишшя і згадані хвороби не реєструвалися. Із 2002-го знову почали фіксувати туляремію серед лююдей у Любешівському районі, а з 2005-го – на більшості територій області, – повідомили у Волинському обласному лабораторному центрі. 

Лептоспіроз також поширений майже на всій території Волині: всього нараховується понад 70 ензоотичних населених пунктів (осередків).

Лептоспіроз (водяна гарячка, лугова гарячка, болотна гарячка) – це гостре інфекційне захворювання. Характеризується ураженням м’язів, печінки і нирок, болючістю у литкових м’язах та супроводжується хвилеподібною гарячкою. Несвоєчасне звернення до лікаря може коштувати життя.

Лептоспіроз в області реєструється у вигляді поодиноких випадків. За останні 5 років зареєстровано 10 випадків цього захворювання серед людей.

Туляремія проявляється гарячкою, головним болем, загальною слабкістю та характерною ознакою – збільшенням регіональних лімфатичних вузлів в місці проникнення збудника (такий збільшений вузол ще називають бубоном). Захворюваність на туляремію в області також має поодинокий характер: за останні 5 років зареєстровано 3 випадки.

Спільним для згаданих інфекційних хвороб є те, що основними джерелами збудників є гризуни (у понад 75%  випадків), а шлях зараження переважно водний (майже 50% випадків).

Інфікування людини відбувається при контактуванні з факторами зовнішнього середовища (в основному, водою відкритих водойм, забрудненою виділеннями гризунів), або безпосереднім контактом з гризунами – носіями збудників зооантропонозів у природі.

Щорічно фахівцями ДУ «Волинський ОЦКПХ МОЗ України» здійснюються моніторингові дослідження гризунів, щодо їх зараженості природно-осередковими збудниками. Позитивні результати становлять 6%-10%, що свідчить про постійну циркуляцію збудника серед гризунів.

Цього року у Волинському обласному центрі контролю та профілактики хвороб було досліджено майже 130 гризунів. У них лабораторно виділено антитіла:       

  • до збудників лептоспірозу – у 10 випадках (у гризунів, доставлених із Горохівського, Ковельського, Іваничівського, Луцького, Любомльського і Старовижівського районів*);
  • до збудників туляремії – у 6 випадках (у гризунів із Горохівського, Ковельського, Локачинського і Старовижівського районів*).

          Крім того, у гризунів лабораторно було виділено: 7 культур збудників ієрсініозів  та 3 культури лістерій.

Ситуацію ускладнює міграція населення із зони бойових дій та труднощі з проведенням дератизаційних заходів на об’єктах епідризику та в підсобних господарствах, що виникають під час воєнного стану.

Тому лікарі-епідеміологи  наголошують, що в області зберігається ризик  інфікування збудниками небезпечних природньо-осередкових інфекційних хвороб. Для запобігання цьому необхідно:

  •      забезпечити відповідний захист від гризунів місць проживання людей та особливо джерел водопостачання;
  •      проводити дератизацію приміщень та максимально захищати харчові продукти  і  воду  від проникнення гризунів.
  •      у жодному разі не  використовувати воду з відкритих водойм для пиття, миття овочів, фруктів, а особливо для приготування їжі на природі;
  •     під час сільськогосподарських робіт та перебуванні біля водойм використовувати засоби індивідуального захисту.

           У разі  погіршення стану здоров’я, а після перебування біля водойми чи відпочинку на природі й поготів, негайно звертайтеся до лікаря, не займайтеся самолікуванням. Варто пам’ятати, що раннє звернення за медичною допомогою  сприяє швидкому одужанню без важких ускладнень. 

 назви районів вказані за адміністративно-територіальним устроєм Волинської області до реформи 2020-го року

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів