Поділитись:

На Волині зареєструвли ще один випадок небезпечного захворювання

Четвер, 22 грудня 2022, 08:05
На Волині зареєструвли ще один випадок небезпечного захворювання

У медичному закладі м. Луцька у пацієнтки з Володимирського району видалили 20-сантиметрового паразита з підшкірної пухлини. Гельмінт був доставлений у мікробіологічну лабораторію ДУ «Волинський ОЦКПХ МОЗ», де було ідентифіковано збудник дирофіляріозу. 

Це третій випадок цього захворювання в області у 2022 році, – повідомляє Волинський обласний лабораторний центр. 

Наразі хвора почувається задовільно, в осередку захворювання проведене комплексне епідеміологічне обстеження. В ході котрого було встановлено, що хвора влітку виїжджала в Польщу на сільськогосподарські роботи – збір лохини, де ймовірно і відбувся укус комара. Уже в вересні вона помітила  незначне неболюче ущільнення в ділянці молочної залози та звернулась за медичною допомогою. В результаті комплексного лабораторно-інструментального обстеження була направлена на хірургічне видалення кісти та в грудні прооперована.

Довідково: 

Дирофіляріоз – небезпечне гельмінтозне захворювання собак і кішок (іноді – людей), що викликається нематодами. Зараження тварин і людей відбувається через укус комарів, які разом з кров’ю переносять личинкову стадію гельмінта (мікрофілярії) від зараженої особини. Безпосередньо від тварин людина не заражається.

Личинки дирофілярії (мікрофілярії) в тілі комара розвиваються від 10 до 21 днів залежно від температури навколишнього середовища.

Інкубаційний період після укусу комара до появи дорослого паразиту під шкірою чи слизовими оболонками тіла людини триває від 1 місяця до 2 років.

Прояви захворювання залежать від локалізації паразита, в більшості випадків з’являється болюча чи безболісна пухлина, пацієнти часто відчувають свербіння, відчуття руху чогось під шкірою чи слизовою оболонкою, та відмічають міграцію гельмінта, яка може підсилюватись при використанні мазей, компресів, інших зігрівальних процедурах, фізичних навантаженнях. При ураженні ока, яке виникає майже у 45% випадків, виникають вузли під шкірою повік чи кон’юнктивою, інколи хворий помічає пересування паразита, спостерігаються набряк повік, біль, сльозотеча. Прогноз сприятливий, після хірургічного видалення паразита пацієнт видужує.

До відома: За статистичними даними дирофіляріоз це – єдиний трансмісивний  гельмінтоз місцевого характеру, що реєструється в Україні з 1996 року і має тенденцію до зростання. Поодинокі випадки даного захворювання в області реєструються з  2005 року. На сьогодні вже зафіксовано 22 випадки.

Основні профілактичні заходи передбачають боротьбу з комарами,  захист від їх нападу та дегельмінтизацію тварин – джерела інвазії. Тому, щоб вберегтися від цього захворювання, необхідно захищати себе та домашніх тварин від укусів комарів, застосовуючи різні види репелентів, інсектицидів та фумігаторів. У природі  варто одягатися в одяг з максимальним захистом від укусів комарів, особливо у години їх активності. В приміщеннях рекомендується встановлювати протимоскітні сітки на вікна та двері, до того ж  необхідно боротися з комарами в підвалах житлових будинків, у яких вони можуть знаходитись увесь рік та через вентиляційні системи потрапляти в квартири. Своєчасно виявляти та лікувати дирофіляріоз у домашніх улюбленців. Проводити дегельмінтизацію не лише домашніх, а й  безпритульних тварин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів