Поділитись:

Про іранські дрони: Генштаб попереджає про небезпечні листи

П'ятниця, 09 грудня 2022, 20:50
Про іранські дрони: Генштаб попереджає про небезпечні листи

Урядова команда реагування на комп’ютерні надзвичайні події України CERT-UA, яка діє при Держспецзв'язку, попереджає про розсилання нових небезпечних листів.

Про це інформує Генштаб.

Інформація про небезпечні листи надійшла 8 грудня від фахівців підрозділу кібербезпеки АТ «Укрзалізниця». Тема листів – «Як розпізнати дрон-камікадзе», а надходять вони начебто від імені Державної служби України з надзвичайних ситуацій з адреси [email protected][.]ua. Відповідне доменне ім'я зареєстроване місяць тому – 8 листопада 2022 року.

У вкладенні до листа міститься RAR-архів «shahed-136.rar» із PPSX-документом «shahed.ppsx». У результаті його відкриття на пристрій зрештою буде завантажений файл «WibuCm32.dll». Його класифіковано як шкідливу програму DolphinCape, що розроблена з використанням мови програмування Delphi. Основний функціонал програми – збір інформації про комп’ютер (ім'я хоста, ім'я користувача, розрядність, версія ОС, значення змінних середовища), запуск EXE/DLL файлів, відображення списку файлів та їх вивантаження, а також створення та ексфільтрація знімків екрану.

При розсиланні небезпечних електронних листів хакери часто маскуються під представників державних органів.  Щоб убезпечитися, дотримуйтесь головних правил кібергігієни. Це надзвичайно важливо.

  • Із обережністю ставтеся до будь-яких повідомлень, які отримуєте. Перед тим як відкрити лист чи повідомлення, придивіться до теми, змісту та перевірте пошту відправника.
  • Звертайте увагу на домен (текст після @ в адресі) – державні органи і установи можуть надсилати листи тільки з доменів GOV.UA.
  • Не відкривайте та не завантажуйте будь-яких файлів, які вкладені до підозрілого листа, не переходьте за посиланнями в такому листі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
05 квітня 2024
22 жовтня 2023
18 вересня 2023
16 вересня 2023
11 вересня 2023
10 вересня 2023
04 вересня 2023
28 серпня 2023
20 серпня 2023
17 серпня 2023