Поділитись:

Ні дворів, ні місць у садках і школах: у Луцьку планують збудувати нову висотку

Середа, 14 грудня 2022, 10:00

У Луцьку поруч із багатоповерхівкою, яка досі є предметом судових тяганин, хочуть збудувати ще одну. У мешканців будинку не буде просторого двора чи зони  відпочинку для дітей, а паркомісць вистачить хіба на половину квартир. Ідеться про будівництво на вулиці Шевченка поблизу «Нової лінії». Кілька років тому забудовник з низкою порушень звів 11-поверховий будинок. Зараз на ділянці, на якій забудовник раніше планував звести один будинок, може вирости ще одна 11-поверхівка. Проте у проєкті не передбачений благоустрій прибудинкових територій та підземні парковки, які могли б слугувати укриттям. Також для дітей, які будуть проживати у цих будинках, забракне місць у школах та дитячому садку.

Крім того, спеціалісти зауважили, що в уже зведеній будівлі сходова група розрахована для 9-поверхових будівель, а не для 11-поверхових. Тобто сходи мають бути відкриті, незадимлені, відгороджені від коридорів будинку.

У луцькому ЦНАПі провели громадські слухання щодо проєкту внесення змін до детального плану території вулиць Шевченка та Набережної.

Розробник проєкту, архітектор Юрій Голюк, презентував детальний проєкт плану території вулиць Шевченка та Набережної. Він запропонував провести реконструкцію недобудованих приміщень колишнього заводу на вулиці Шевченка.

Проєкт передбачає будівництво двох житлових будинків на 11 поверхів кожен попри те, що один з них уже збудований. Кількість квартир – 306. Очікувана кількість мешканців – 766. Біля будинків планують розмістити 166 паркомісць, 38 з одного боку, 128 – на іншій ділянці.

Юрій Голюк><span class=Юрій Голюк
 

 

Депутатка Луцької міської ради від «Громадянського руху «Свідомі» Алла Надточій звернула увагу на те, що у проєкті не передбачено будівництво підземних парковок, які мешканці могли б використовувати як укриття.

Архітектор Юрій Голюк зауважив, що багатоповерхівки будуватимуть на місці вже існуючих будівель, де є фундаменти, а до них будівельники будуть споруджувати новий каркас.

Також розробник проєкту додав, що має лист від ОСББ сусіднього будинку про те, що мешканці майбутніх багатоповерхівок зможуть користуватися їхнім укриттям.

 

Алла Надточій наголосила, що у теперішній час вкрай важливо, аби новобудови мали підземний паркінг.

«Я як депутат буду відстоювати, щоб багатоповерхівки будували із підземними паркінгами, які будуть слугувати укриттям. Цивільний захист – це дуже важливо», – сказала вона.

Алла Надточій><span class=Алла Надточій
 

Головний архітектор Луцька Веніамін Туз підтримав пропозицію Алли Надточій про те, щоб побудувати підземну парковку, а над нею створити благоустрій.

Крім того, не передбачений благоустрій на прибудинкових територіях майбутніх будинків. Дитячі майданчики, велосипедна доріжка, зона для вигулу собак будуть внизу біля річки Стир.

«Я вже не перший рік депутат. Не один раз у міську раду зверталися мешканці новобудов, які не мають, де проводити час. Вони просять, щоб це все формувалося за міський бюджет. Для мешканців багатоповерхівок на Шевченка взагалі не буде благоустрою, ви плануєте його на іншій вулиці», – говорить Алла Надточій.

 

Великою проблемою у майбутньому для мешканців може бути те, що для дітей не буде місця у дитячих садках та школах у цьому районі. Архітектор Юрій Голюк розповів, що на першому поверсі для дошкільнят організують групу продовженого дня на 9 місць.

Алла Надточій зауважила, що дитсадки та школи у цьому районі вже переповнені. Тому вона поцікавилась, чи мають розробники проєкту довідку, чи будуть готові освітні заклади прийняти дітей до себе.

«Будинок на 766 мешканців, а місць у групі продовженого дня тільки для 9 дітей? Школи №2, №3 та тим паче №13, яка взагалі потребує реконструкції, переповнені. Дитсадки теж. У вас є довідка від освітніх закладів, чи будуть вони готові прийняти цих дітей?» – запитала депутатка.

Архітектор відповів, що такої довідки вони не мають.

 

Директор департаменту містобудування, земельних ресурсів та реклами Луцької міської ради Веніамін Туз зазначив, що розробники проєкту повинні отримати відповідну довідку.

«Обов’язково потрібно отримати довідку, статистику, чи готові освітні заклади розмістити ту кількість дітей, яка буде проживати у будинках. Очевидно, що у такі будинки заселяються молоді сім’ї, у яких є навіть не одна дитина, а двоє і більше. Не можна цю проблему перекладати лише на міську раду», – сказав головний архітектор Луцька.

Веніамін Туз><span class=Веніамін Туз
 

Окрім того, Алла Надточій звернулась до розробників з проханням перевірити, чи дотримані усі протипожежні норми та чи зможе заїхати до будинків великогабаритний транспорт.

Юрій Голюк><span class=Юрій Голюк
 

 

Веніамін Туз та Андрій Маруняк><span class=Веніамін Туз та Андрій Маруняк
 

 

 

Нагадаємо, раніше під час будівництва багатоповерхівки River House СБУ виявила низку порушень у забудовника. Це стало причиною призупинення містобудівних умов та обмежень, тобто фактично дозволу на будівництво. Детальніше тут

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Надрукувати
мітки:
коментарів