Поділитись:

Лучани скаржаться на будівництво багатоповерхівки за ТРЦ «Порт-Сіті»

Субота, 05 листопада 2022, 10:30
Лучани скаржаться на будівництво багатоповерхівки за ТРЦ «Порт-Сіті»

Скандальний забудовник Руслан Юзва планує збудувати у Луцьку ще одну багатоповерхівку у 55 мікрорайоні. Мешканці цього мікрорайону не задоволені таким будівництвом, адже воно відбуватиметься з численними порушеннями. 

Зокрема, лучани нарікають на те, що багатоповерхівка на вулиці Карпенка-Карого матиме 280 квартир, паркомісць – лише 188. При цьому у план внесено тільки 39 місць для автівок.

У луцькому ЦНАПі провели громадські слухання щодо проєкту внесення змін до детального плану території мікрорайону в межах вулиць Карпенка-Карого, В’ячеслава Чорновола, Ветеранів та проспекту Соборності у Луцьку.

Так, на вулиці Карпенка-Карого,7А, де зараз розташований автосервіс «Сафрон», планують збудувати 9-поверховий будинок площею 21 570 м.кв. Запланована кількість мешканців – 665 осіб. 

Лучани скаржаться на будівництво багатоповерхівки за ТРЦ «Порт-Сіті» 

Лучани скаржаться на будівництво багатоповерхівки за ТРЦ «Порт-Сіті» 

Директор департаменту містобудування, земельних ресурсів та реклами Луцької міської ради Веніамін Туз зауважив, що міськрада 31 серпня цього року надала дозвіл на розробку цього проєкту. 

Розробники проєкту – архітектори Андрош та Тетяна Бідзілі. Вони вважають, що нова дев’ятиповерхівка стане прикрасою Луцька. Проте мешканці так не думають, адже бачать у цьому будівництві чимало порушень.

Андрош та Тетяна БідзіліАндрош та Тетяна Бідзілі
 

На 280 квартир  39 парковок

Мешканці 55 мікрорайону зазначили, що на заплановані 280 квартир на території будинку повинно бути не менше, ніж 180 парковок. Натомість у план внесли лише 39. 

Лучанин Юрій, який проживає у цьому мікрорайоні, звернувся до архітекторів із запитанням: «Якщо ви поставите об’єкт, у якому буде 280 квартир та 180 паркомісць, уявляєте, який це буде потік машин? Кожна квартира теоретично може мати один автомобіль. Кожна друга квартира може мати по 2 автівки. Тоді для чого ці норми? Норми для сім’ї, скільки машин вона може мати?».

Лучанин ЮрійЛучанин Юрій
 

Депутатка Луцької міської ради від «Громадянського руху «Свідомі» Алла Надточій говорить, що у документах, які розміщені на сайті Луцькради нема інформації про підземні паркомісця. Також вона звернула увагу на те, що дані у пояснювальній записці та те, що було сказано на громадських обговореннях, відрізняється.

«Відрізняється тим, що сьогодні ви кажете 180 паркомісць на власній території. А у пояснювальній записці вказано, що на власній території – 39 паркомісць, а решта 149 – за межами», – сказала депутатка.

 

Алла НадточійАлла Надточій
 

Депутат Луцької міської ради від «Громадянського руху «Свідомі» Андрій Лучик вважає, що поки на території майбутнього житлового комплексу не буде передбачено достатньої кількості паркомісць, то робити забудову у цьому районі не можна.

«Вся вулиця Сухомлинського стоїть навіть у будній день. І в робочі години, коли люди додому не поприїжджали, за «Там-Тамом» не можна проїхати. Можна їхати тільки в один ряд, але люди там ледве розминаються, якщо хтось їде на зустріч», – зауважив депутат.

Крім того, депутат відзначив те, що у плані території немає укриття. Тому підземна парковка необхідна.

«Поки там не буде підземної парковки, також вводити цей об’єкт в експлуатацію не можна. Так, кажуть, що це не проєкт будинку, а це лише детальний план території (ДПТ). Але у цьому ДПТ має бути передбачена парковка, будь це наземна, підземна чи космічна», – додав Андрій Лучик.

Андрій ЛучикАндрій Лучик
 

Житель одного з будинків на вулиці Карпенка-Карого Валерій Корпач розповів, що через територію, де хочуть зводити будинок, проходить магістральний водогін. Він каже, що через глибинні роботи на об’єктах, які розташовані у цій ділянці, неодноразово підтікали підвали. Тож чоловік не впевнений, чи можна будувати на цій території підземну парковку.

Валерій КорпачВалерій Корпач
 

Андрій Лучик переконаний: «Якщо там йде магістральний водогін, і не можна побудувати підземну парковку, значить не потрібно будувати там багатоповерховий будинок. Або якщо там можна збудувати маленький піздемний паркінг, значить там повинен бути маленький будиночок. Якщо умови не дозволяють, значить будувати не можна взагалі».

Переповнені місцеві 26 і 27 школи

Депутатка Алла Надточій звернула увагу на те, що 55 мікрорайон – досить густозаселений, 26 та 27 школи, які знаходяться на цій території, – переповнені. Вона поцікавилась, чи передбачено для дітей, які будуть мешкати у майбутній дев’ятиповерхівці, місця у цих освітніх закладах.

Лучани скаржаться на будівництво багатоповерхівки за ТРЦ «Порт-Сіті» 

Окрім того, на території 55 мікрорайону немає місця, де можна було б побудувати дитячий майданчик. Тому дітям цього будинку не буде місця, де вони могли б проводити час на вулиці. 

Мешканці не матимуть власної території

Лучанка Лідія Байдак, яка мешкає на території 55 мікрорайону, поцікавилась, чому на території, яку приватизували жителі будинків, є певні мітки, які позначені зеленим кольором, та що вони означають.

Архітектор Андрош Бідзіля відповів: «Бо була зелена фарба».

Лідія Байдак додала, що ставить таке питання через те, що мешканці цієї нової забудови не матимуть власної території.

«Це наша приватна територія. Тому ми цікавимось, чому вона наразі замальована зеленим кольором. Яке відношення вона має до нашого будинку? Оскільки ми бачимо, що своєї території у них нема. Їм не буде що приватизовувати, бо у них нема цієї території, яка мають надати для кожного мешканця», – каже вона.

Лідія БайдакЛідія Байдак
  

Також під час громадських слухань обговорили, що у 55 мікрорайоні перенасичені електромережі, неможливий доїзд пожежного автомобіля та відсутнє достатнє озеленення.

 Лучани скаржаться на будівництво багатоповерхівки за ТРЦ «Порт-Сіті» 

Лучани скаржаться на будівництво багатоповерхівки за ТРЦ «Порт-Сіті»

Директор департаменту містобудування, земельних ресурсів та реклами Луцької міської ради Веніамін Туз сказав, що усі ці питання потрібно розглядати вже на етапі вивчення проєкту будинку.

«Стадія проєкту – це інша стадія, яка буде слідувати після цілої низки процедур. Кожну процедуру будуть контролювати і регламентувати будівельними нормами. Тобто усі ці деталі зараз не мають жодного значення, оскільки перш ніж отримати дозвіл на початок будівельних робіт, треба подати проєкт, розрахований на ґрунти, водовідведення і так далі», – сказав посадовець.

Веніамін ТузВеніамін Туз
 

Руслан ЮзваРуслан Юзва
 

Лучани скаржаться на будівництво багатоповерхівки за ТРЦ «Порт-Сіті» 

Лучани скаржаться на будівництво багатоповерхівки за ТРЦ «Порт-Сіті» 

Нагадаємо: забудовник Руслан Юзва відомий зведенням ЖК «Сафрон» на вулиці Львівській з численними порушеннями.  Будинок почали будувати ще у 2014 році. І здали його в експлуатацію тільки цього року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Надрукувати
мітки:
коментарів
28 березня 2024
27 березня 2024
15:34
25 березня 2024
15:05
22 березня 2024
12 березня 2024
19:51
02 березня 2024
27 лютого 2024
15 лютого 2024
06 грудня 2023
05 жовтня 2023