Поділитись:

Пандемія коронавірусу вплинула на розвиток мозку підлітків

Понеділок, 05 грудня 2022, 04:10
Пандемія коронавірусу вплинула на розвиток мозку підлітків

Людство ще дуже довго вивчатиме наслідки коронавірусу. Хвороба наклала незгладимий відбиток на всіх: людей похилого віку і дітей. Недавнє дослідження показало, що через пандемію мозок підлітків постарів в буквальному сенсі слова. Це моторошно і страшно одночасно.

Про це повідомляє Biological Psychiatry.

Дослідження провели вчені зі Стенфордського університету. Вони вивчали, як вплинув вірус та пандемія на підлітків у віці 15-16 років. Виявилося, що через фактори стресу, які тісно пов’язані з пандемією, мізки тінейджерів аномально постаріли.

З появою коронавірусу кількість скарг на тривогу і депресію у світі збільшилася на 25%. І це тільки у 2020 році. Глобальні дослідження, які проводилися в різних країнах після початку пандемії показали, що молодь більш гостро переживала наслідки локдауну. Психічне здоров’я молодих людей різко погіршилося. Але що відбувається на фізичному рівні з мозком, дослідники раніше не знали.

Про те, що відбувається з головним органом розповів автор дослідження Ян Готліб. Вчені виявили зміни в самій структурі мозку. Порівнявши результати МРТ 163 дітей у віці 15-16 років до пандемії в її період і після, вчені прийшли до висновку, що розвиток мозку прискорився. Природний темп розвитку повинен відбуватися на багато повільніше.

Ян і його команда впевнені, що цей фактор істотно вплине на подальші дослідження. Тепер вченим доведеться враховувати й аномальний розвиток головного мозку при будь-яких наукових роботах, які стосуються молодого покоління. Діти різко подорослішали в пандемію, добре це чи погано, поки невідомо.

Подібні метаморфози спостерігаються при різних катастрофах і катаклізмах. Наприклад, через війну, діти теж раніше приймають світ жорстоким і дорослішають швидше. Але зараз важко зрозуміти, чи вплинула на аномалію пандемія і соціальні фактори або сама хвороба.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів