Поділитись:

Повідомили, які вакцини проти COVID-19 є в Україні

Субота, 19 листопада 2022, 15:08
Повідомили, які вакцини проти COVID-19 є в Україні

Понад 8 мільйонів доз вакцин проти COVID-19 є в Україні – це достатня кількість для активного продовження вакцинальної кампанії.

Про це повідомили у Міністерстві охорони здоров'я.

Наразі в Україні є близько 5 мільйонів доз CoronaVac, близько 3 мільйонів – Pfizer, і понад 100 тисяч – Janssen, додаткові поставки якої Україна очікує найближчим часом. 

Головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін зауважив, що істотне зниження охоплення щепленнями та неможливість в умовах війни дотримуватись карантинних обмежень створює ризики поширення пандемії COVID-19, які були мінімізовані у довоєнний період. 

Також він зазначив, що у пандемії вже виявили певну циклічність. Найчастіше пацієнти звертаються з симптомами COVID-19 навесні та восени. 

«Між цими періодами маємо особливо об’єднати зусилля й активізувати вакцинальну кампанію, щоб захистити якомога більше людей. Варіанти штаму «Омікрон», який циркулює в країні зараз, характеризується більш легким перебігом лише якщо йдеться про людей, які отримали повний курс щеплення. Ризики для невакцинованих лишаються високими, особливо для осіб із хронічними захворюваннями і вікової категорії понад 60 років», – каже Ігор Кузін.

Посадовець говорить, що вірус продовжує мутувати. Тож у наступних хвилях ми можемо мати справу з іншим його варіантом.

«При цьому є наукові підстави очікувати, що наявні вакцини будуть захищати і від нових варіантів коронавірусу, оскільки для виробництва вакцин використовуються найбільш стабільні фрагменти вірусного матеріалу», – запевнив він.

Він також додав, що кількість українців, які отримали принаймні одну дозу вакцини з початку кампанії, – а це 34,5 мільйона осіб – хороший результат, зважаючи на високий рівень недовіри до вакцинації, який був у суспільстві, особливо на початку пандемії.

Нагадаємо: Волинь отримала вакцини проти дифтерії, правця, кору, паротиту та краснухи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Надрукувати
мітки:
коментарів