Поділитись:

В одній з херсонських лікарень імітували спалах COVID-19, щоб не пустити туди росіян

Вівторок, 29 листопада 2022, 00:50
В одній з херсонських лікарень імітували спалах COVID-19, щоб не пустити туди росіян

У Херсоні окупантам хотіли перетворити одну з місцевих лікарень у шпиталь для своїх поранених, проте персонал лікарні імітував спалах коронавірусу.

Росіянам не вдалось поневолити лікарню «Тропінка». Головний лікар Леонід Реміга принципово відмовився знімати український прапор. Про це пише Українська правда.Життя.

Лікар Реміга обіймав посаду головного лікаря з 1995 року. Коли росіяни вторглися в місто, він почав розробляти план збереження лікарні.

Спершу солдати рф приїхали до лікарні з вимогою зняти український прапор – головний лікар відмовився. 

«Ви можете застрелити мене, якщо хочете, але я не збираюся цього робити», – згадує лікар.

В одній з херсонських лікарень імітували спалах COVID-19, щоб не пустити туди росіян 

Згодом вони повернулися і хотіли зробити з лікарні військовий госпіталь для росіян. Лікар Реміга пішов на хитрість: він вмовив персонал вдягнути захисні костюми проти COVID-19. 

Він сказав військовим, що вони не можуть увійти через спалах коронавірусу. Персонал обліпив стіни попередженнями про розгул інфекцій. Хитрість спрацювала, і солдати пішли.

У квітні дружина та діти головного лікаря виїхали на підконтрольну Україні територію. Він вирішив залишитися.

В одній з херсонських лікарень імітували спалах COVID-19, щоб не пустити туди росіян 

«Наша лікарня не могла стати російською лікарнею. Усі співробітники відчували це… Я не міг їх залишити!», – заявив Реміга.

Попри відмову до співпраці з окупантами, росіяни все одно «навідувались» до лікарні, щоб схилити лікаря на свій бік.

Наприкінці весни у Херсоні розпочались антиросійські мітинги. Після них до лікарні зверталися пацієнти з випаленими сльозогінним газом очима та синцями від побоїв палицями. 

До травня вони людей приймали з кульовими пораненнями ніг від рикошетів, коли росіяни стріляли в землю, щоб розігнати натовп.

Зі слів Реміги, після 8 травня окупанти стали значно жорсткішими: вони почали затримувати, катувати та вбивати містян. 

7 червня на засіданні «міністерства охорони здоров'я» у Херсоні окупанти вирішили звільнити головного лікаря, а на його місце  призначили головну медсестру лікарні Ларису Малету

Росіянам було відверто байдуже, хто очолюватиме лікарню: для них було важливим, щоб через цю людину можна було керувати лікарнею.

Колишнього головного лікаря вирішили запроторити до в'язниці. Коли Реміга вийшов з засідання «міністерства охорони здоров'я» у Херсоні, він зрозумів, що не може говорити. У нього був інсульт.

Колеги Реміги переконали росіян, що він може померти, якщо не залишиться в лікарні. 

В одній з херсонських лікарень імітували спалах COVID-19, щоб не пустити туди росіян 

Наступного дня головна медсестра прийшла до Реміги і сказала, що не хоче працювати на росіян. Головний лікар вмовив її лишитися: він пообіцяв допомогти їй. Бо краще вона, аніж хтось з росіян керуватиме лікарнею.

Тієї ночі Малета повідомила українських правоохоронців про свої дії та пояснили, що не переходить на бік ворога.

«Це було важко. 80% персоналу лікарні зрозуміли, що я роблю щось корисне. 20% вважали мене колабораціоністом», – сказала пані Малета.

Медсестра погодилась зняти український прапор, решту вимог робила повільно, щоб не викликати підозри у окупантів.

До останнього відтягувала підписання контрактів лікарів з російським урядом. 

В одній з херсонських лікарень імітували спалах COVID-19, щоб не пустити туди росіян 

Вранці 1 серпня Лариса Малета вирушила на підконтрольну Україні територію, залишивши чоловіка, дочку та онука у Херсоні.

Оскільки вона не вийшла на роботу, почали шукати колишнього головного лікаря Леоніда Ремігу.

Він був на прогулянці, а коли повернувся – отримав попередження від медсестер. Один з водіїв відвіз лікаря до далеких родичів у село. 

У серпні все більше російських солдатів приходили до лікарні зі скаргами, щоб «відкосити» і повернутися додому.

Головною лікаркою призначили кардіологиню Ірину Свиридову. Вона стала колаборанткою та пришвидшила звільнення лікарів та перехід до російської системи охорони здоров’я.

Леоніда Ремігу згодом таки ув'язнили. Його кинули у 4-місну камеру, де перебувало 8 осіб. За тиждень його звільнили за умови, що він буде триматися подалі від лікарні.

В одній з херсонських лікарень імітували спалах COVID-19, щоб не пустити туди росіян 

22 вересня росіяни у Херсоні випустили новий наказ, який вимагав прибрати усю українську символіку та перевести документообіг на російську мову. 

 В останні дні перед повним виведенням росіян з Херсона до лікарні прибули  окупанти, шукаючи обладнання для крадіжки. 

Співробітники забрали комп’ютери додому, щоб росіяни не змогли їх пограбувати. Один лікар сховав пульт до комп’ютерного томографа і сказав росіянам, що він не працюватиме, якщо вони його візьмуть. 

Зрештою, окупанти взяли лише мікроскоп і центрифугу.

10 листопада росіяни пішли з Херсона, а наступного дня прибули українські війська. А над лікарнею знову затріпотів український прапор.

Надрукувати
мітки:
коментарів