Археологи виявили 2400-річну печатку, що належить місту Клазоменай

Середа, 23 листопада 2022, 05:30

Печатка, що належить місту, була вперше знайдена під час розкопок у стародавньому місті Клазоменай в районі Урла в Ізмірі на заході Туреччини. Про це пише Аrkeonews.

Директор розкопок професор Яшар Ерсой сказав: «Ми знайшли 2400-річну глиняну печатку із вигравіруваним зображенням грецького бога сонця Аполлона з IV століття до нашої ери».

Археологічна пам'ятка Клазоменай, останки якої частково знаходяться на острові Карантін, є одним із дванадцяти іонійських міст. Грецький археолог розпочав перші розкопки у цьому древньому місті у 1921–1922 роках, розташованому на північному березі півострова Урла-Ешме.

З іншого боку, Міністерство культури та туризму Турецької Республіки розпочало свою роботу в період з 1979 по 1980 рік. З того часу розкопки у місті продовжуються. Згідно з висновками досліджень, місто було засноване в залізному віці і датується до нашої ери. Це свідчить про те, що він був заселений з 4000-х років, період до н.е., коли рівень добробуту міста був на піку. То був кінець шостого століття.

Майстерня оливкової олії Клазоменай, яка є однією з найраніших майстерень в Егейському регіоні, яка збереглася досі, свідчить про існування масового виробництва у давні часи. Вона датується шостим століттям до нашої ери і є центром виробництва кераміки стародавнього періоду.

З 2007 року управління розкопками Клазоменай очолив професор доктор наук Яшар Ерсой. Ерсой сказав, що Клазоменай є важливим центром торгівлі та виробництва кераміки. "Завдяки великому розмаїттю знахідок, отриманих під час розкопок, що проводяться в місті, ми бачимо масштаби цієї діяльності", - сказав він.

Підкресливши, що в розкопках цього року були дуже важливі артефакти, професор Ерсой сказав: «Ми знайшли глиняний теракотовий друк із головою Аполлона, який ми також знаємо з монет кладоменських».

«Ця печатка є першим прикладом. Тому що ми знаємо про вази, які були запечатані печатками, створеними з монет, пов'язаних з містом, але друк так і не було знайдено. Можна сказати, що було знайдено перший друк міста. до н.е. Це 2400-річний друк IV століття до нашої ери», – сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: