Поділитись:

Головне у Луцьку: ТОП новин суботи, 19 листопада

Субота, 19 листопада 2022, 21:00
Головне у Луцьку: ТОП новин суботи, 19 листопада

Редакція інформаційного агентства «Конкурент» підібрала для своїх читачів найцікавіші та найважливіші новини Луцька та Волині за суботу, 19 листопада.

Про те, що на шиномонтаж у Луцьку – черги

Головне у Луцьку: ТОП новин суботи, 19 листопада 

Через раптове погіршення погодних умов на шиномонтажах у Луцьку з'явилися черги: водії чекають, щоб замінити літню гуму на колесах на зимову. 

Про це йдеться в сюжеті Суспільного.

Як розповів автослюсар одного з шиномонтажів Олександр Ігнатюк, роботу розписують на цілий день, водії стоять у «живій» черзі. Аби впоратися з ажіотажем, працюють понаднормово і без обідів.

«Записуємо вже при крайності, як вчора (16 листопада, – ред.), коли зникло світло, вчорашніх людей вже мусимо сьогодні обслужити без черги... Чекають до останнього, до першого сніжка, так що в найближчий тиждень буде завал», – каже майстер.

Зі слів керівника станції шиномонтажу Вадима Литвішка, почали замінювати гуму на машинах від початку жовтня, але найбільше роботи – саме впродовж останнього тижня.

«Так складається, бо люди не приїжджають завчасно перевзутися. Коли стане холодніше, вітер, сніг – приїжджають. Не щороку така ситуація», – говорить чоловік.

Про те, що на війні загинув стрілець-санітар з Луцька Віктор Анченко

Головне у Луцьку: ТОП новин суботи, 19 листопада 

На війні з російськими окупантами загинув лучанин Анченко Віктор Едуардович, 28.02.1976 року народження.

Про це у фейсбуці повідомив Луцький міський голова Ігор Поліщук.

Лучанин Віктор Анченко був призваний на військову службу по мобілізації 06.03.2022 року до складу військової частини на посаду стрільця-санітара.

Солдат Анченко Віктор Едуардович загинув 13.11.2022 року під час виконання бойового завдання щодо захисту територіальної цілісності та незалежності України в районі населеного пункту Павлівка Донецької області.

Вічна пам’ять, честь та шана Герою!

Про те, що під Луцьком через слизьку дорогу сталась ДТП: постраждалі – у лікарні

Головне у Луцьку: ТОП новин суботи, 19 листопада 

У п'ятницю, 18 листопада, у селі Рованці Луцького району на слизькій дорозі зіткнулися два легковики, у яких перебували п'ятеро людей.

Про це повідомляє ДСНС у Волинській області.

О 22:54 до Служби 101 надійшло повідомлення про ДТП на вулиці Окружній у селі Рованці Луцького району. На слизькій дорозі зіткнулися два легковики, у яких перебували п'ятеро людей. 

Трьох громадян із травмами середньої важкості госпіталізували медики. На місці події працювали рятувальники групи рятувальних робіт аварійно-рятувального загону спецпризначення.

Про те, як луцький бізнес виживає без електроенергії

Головне у Луцьку: ТОП новин суботи, 19 листопада 

Через постійні атаки та ракетні обстріли росіянами об’єктів енергетики в Україні, ми змушені проводити тривалий час без світла. Проте колапсу, на який так сподівались окупанти, нема. Підприємці знаходять вихід та продовжують працювати та розвиватися, таким чином підтримуючи економіку України.

Журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» поцікавились, як луцький бізнес виживає під час частих відключень електроенергії.

Мережа напівфабрикатів «Галя Балувана»

Головне у Луцьку: ТОП новин суботи, 19 листопада 

Співвласник мережі «Галя Балувана» Володимир Матвійчук розповів, що їхні магазини мають генератори, тому працюють у звичайному режимі. Проте на період вимкнення електроенергії призупиняється виробництво власної продукції. 

«Коли вимикають світло, виготовлення страв припиняється. Ми можемо лише продавати у магазинах виготовлений товар. Для роботи кухні потрібні мегапотужні генератори. У нас вони невеликі, у нашому випадку вони можуть лише підтримувати тільки морозильне і холодильне обладнання», – зауважив він.

За його словами, така складна ситуація, звісно, негативно впливає на будь-який бізнес, але Володимир Матвійчук вважає, що усім підприємцям важливо продовжувати працювати для української економіки.

Центр дошкільного розвитку «Левеня» та дитячий садок «ЛеоСад»

Головне у Луцьку: ТОП новин суботи, 19 листопада 

Керівниця освітніх закладів Вікторія Готь зазначила, що у період пандемії у 2020-2021 рр. усі підприємці думали, що це найгірший період для усіх. Проте з початком повномасштабного вторгнення спочатку були змушені припинити роботу. Згодом облаштували укриття та продовжили роботу.

За словами Вікторії Готь, ще влітку вони зрозуміли, що зима буде складною і готувалися заздалегідь.

«Ще влітку ми розуміли, що зима буде складною, тож до основного газового опалення (очікували, що саме газ буде в дефіциті) доставили альтернативне електричне (сучасні інфрачервоні панелі, які є економними у споживанні електрики і до того ж не сушать повітря, є безпечними для дітей). Відрегулювали вікна, поклеїти фольгу під батареї, думали все – буде тепло», – пригадує вона.

З приходом осені колективи Центру дошкільного розвитку «Левеня» та дитячого садочку «ЛеоСад» побачили, що росіяни почали бити по об’єктах енергетики в Україні. Тому, як говорить Вікторія Готь, почали готуватися до відключень світла. Для цього закупили акумуляторні світильники, ліхтарі та свічки.

«Щоб дітки менше стресували від можливих відключень світла, у вечірній час ми з педагогами почали грати в ігри в темряві, при ліхтариках, (як театр тіней, всім відомі тваринки з тіней долонь, які нам показували в дитинстві), «вгадай на дотик», «загадуємо бажання і ловимо зірочки під магію ліхтаря», «зоряне небо» та інші. Ми намагаємось підготувати діток до можливих сценаріїв розвитку подій та подружити з темрявою. Мінімізувати страх», – додала керівниця освітніх закладів.

Вона розповіла, що у п’ятницю, 18 листопада, ранок також розпочався без світла та тепла.

«Ми знаходимось в центрі міста, тож відключення у нас було вперше. Ми повідомили наших батьків про це. Вони зачекали і привели діток, коли світло з’явилось. Але розуміємо, що ситуація буде повторюватись. Зараз намагаємось вирішити і це питання. Нам потрібен потужний акумулятор та інвертор для подачі живлення на насос в котельні. Але впевнені: і з цим викликом ми впораємось», – відзначила Вікторія Готь.

Наразі для закладів вже придбали і привезли альтернативний обігрівач, що працює без світла. За словами жінки, він може слугувати пічкою для приготування чаю та будь-чого. 

Загалом Вікторія Готь наголосила: «Зовсім не жаліємось і не нарікаємо ні на що! Дякуємо ЗСУ за можливість працювати. Запасаємось терпінням, креативними ідеями, культивуємо в собі і в наших батьках спокій, адже це реальність, в якій вчимось жити. Чекаємо Перемоги і працюємо на своєму місці».

Пекарня «Сулі Гулі»

Адміністраторка закладу грузинської їжі «Сулі Гулі», що на проспекті Волі, 8а, Наталія поділилася досвідом свого закладу. Вона розповіла, що у четвер, 17 листопада, у пекарні вперше вимкнули світло саме ввечері.

«Це був наш перший досвід з вимкненням світла ввечері. Тому, що якщо це перша половина дня – це не критично. Якщо це вечір, то критично, бо може бути повна посадка людей, і потрібно готувати багато страв. У нас вже є невеличкий план на ті години, коли буде вимикатись світло. Ми скорочуємо меню, освітлення зали і кухні. На кухні повинні бути свічки і якісь допоміжні засоби освітлення, щоб кухарі могли працювати з гострими предметами», – каже вона.

Коли у закладі нема світла, то подають лише ту випічку і страви, які вже встигли приготувати. Наталія наголосила, що у випадку, коли кухар почав пекти щось, але вимкнули світло, то усі продукти (тісто, м’ясо тощо) просто списують та не подають відвідувачам зіпсований продукт.

Головне у Луцьку: ТОП новин суботи, 19 листопада 

Також адміністраторка розповіла, що поки у закладі нема генератора, але керівництво розглядає можливість купити його.

Піцерія «Solo Pizza» 

Головне у Луцьку: ТОП новин суботи, 19 листопада 

Іванна, офіціантка закладу «Solo Pizza» на проспекті Відродження, 5а, каже, що піцерія під час вимкнення світла продовжує працювати зі свічками, а страви готуються на газовій плиті. Їжа, яку печуть у електричній плиті, не подають.

За словами працівниці закладу, генератора заклад не має і поки не планує купувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів